Българските военни гробища в Македония най-вероятно са унищожени миналия век

OFFNews 19 октомври 2021 в 10:33 1767 0

Снимка Стопкадър БНТ

Двете български военни гробища край Кавадарци най-вероятно са унищожени още през 30-те години на миналия век, заяви пред БНТ главният експерт по военните паметници към Министерството на отбраната Радослав Симеонов.

Министерството следи с тревога все по-зачестяващите случаи на вандалско посегателство и оскверняване на български паметници.

По негови данни край кавадарското село Дреново са съществували две български военни гробища, където са погребани 432-ма войници. Наблизо е имало и полева болница.

Оцеляването им е било обречено заради политиката на целенасочено унищожение на български военни гробища от югославските власти през 30-те години на миналия век.

Отношението на властите в Македония към гробищата не е изрядно - смята Симеонов, въпреки че няма скорошни посегателство върху двата паметника на мястото на гробищата. По думите на експерта физическото им оцеляване е застрашено от новоизграждащата се магистрала Скопие-Прилеп. "Не са предвидени подстъпи към паметниците от аутобана. Липсват и информационни табели. Така на практика достъпът до тях е отрязан", обясни Радослав Симеонов. 

Български военни гробища има и в Румъния и Сърбия, но в Гърция и Турция те са били "брутално унищожени". На територията на югозападната ни съседка е имало между 480 и 500 гробища на български войници. "Голяма част от тях са унищожени през 20-ти век, а едва 4-5 са преведени във вид, съответстващ на европейските практики."

След като Фондация Македония подаде сигнал за унищожаване на две български военни гробища в Северна Македония, външното ни министерство увери, че "работи активно за изясняване на фактите и предприемане на съответните действия". Колегите им в Северна Македония отговориха, че "паметникът край Кавадарци не попада под никакъв защитен режим или част от културно наследство". Оттам твърдят, че около паметника няма гробища и няма данни да е имало такива там

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!