БНТ не откри поруганото гробище в Северна Македония

OFFNews 15 октомври 2021 в 14:32 4025 0

Снимка БНТ

Новото трасе на магистрала и лозето, което се предполага, че е гробница

Втори ден екип на БНТ се намира в Република Северна Македония в опит за установи има ли посегателство върху два български паметни знака и военни гробища. 

Вчера от Министерството на външните работи заявиха, че информацията за унищожаване на две български военни гробища на територията на Северна Македония се приема много сериозно и се "работи активно за изясняване на фактите и предприемане на съответните действия."

Става дума за сигнал от Фондация Македония, че костите на близо 400 български войници, загинали в Първата световна война, са изринати от две масови погребения заради строителството на магистрала край Кавадарци.

Двата паметника край град Кавадарци на загиналите български военнослужещи в Първата световна война, които се намират на километър и половина разстояние един от друг, са напълно непокътнати, установи проверката на националната телевизия

Ацо Темков, жител на Кавадарци, е участвал в обновяването на единия от паметниците. Пред екипа на БНТ той заяви, че не е виждал военни гробища.

Бившият директор на местния исторически музей Петар Камчев, който 37 години е бил начело на културната институция, също каза, че на това място са били само двата паметника. Гробище и той не е виждал. Помни, че през 2017 година, когато са започнали да правят магистралата, са го попитали дали може да бъде преместен паметникът на Пере Тошев. Консултирали са се с тогавашната организация на българите и след тяхно съгласие, паметникът е преместен.

На този етап обаче буди безпокойство, че паметникът на 193-мата загинали български военнослужещи е в непосредствена близост до строящата се магистрала, която трябва да свърже Скопие с Прилеп, според репортера на БНТ. 

Няма никаква отбивка към него, т.е. след като бъде пуснато движението по тази магистрала хората, които искат да отдадат почит на загиналите военнослужещи няма как да го направят, ако не се помисли и не бъдат взети мерки.

Втория паметник се намира на 2 метра и половина от 15-метров необезопасен изкоп на новостроящата се магистрала.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови