Българските неделни училища в чужбина ще имат право да обучават онлайн

Александра Маркарян 26 февруари 2018 в 13:13 5485 0

Снимка pixabay.com

Българските неделни училища в чужбина ще имат право да обучават онлайн при определени условия - нещо, което не е предвидено по сега действащите разпоредби. В същото време обучение по роден език и литература, история и география ще се организира при най-малко 20 деца в предучилищна възраст и/или ученици в училището. Долният праг сега е 10 деца.

Промените са предвидени в проект за ново постановление на Министерския съвет, внесено от министъра на образованието Красимир Вълчев за обсъждане. Ако то бъде прието, ще влезе в сила на 1 юли 2018 г.

Освен изцяло присъствено, обучението по трите предмета може да бъде:

- електронно с частично присъствени часове, които са не по–малко от 30% по учебен предмет;

- електронно без присъствени часове.

Електронно обучение с частично присъствени часове ще може да се провежда, ако учениците нямат възможност да посещават всички часове, включително учениците със специални образователни потребности. Същата възможност ще имат учениците, които искат да вземат два класа да една учебна година.

Изцяло електронно ще е обучението, ако:

- няма българско неделно училище в чужбина в радиус на 200 и повече километра от дома на ученика, което желае да се обучава;

- за учениците е невъзможно да пътуват до училището, включително учениците със специални образователни потребности;

- желаещият да се обучава е по-възрастен, отколкото се предполага за ученик в съответния клас.

За включване в електронно обучение ще е необходимо подаване на заявления от кандидатите не по-късно от 15 дни преди началото на учебната година. Те ще минават през одобрението на обучаващата организация и ръководителя на училището. До 15 октомври информацията за броя на одобрението трябва да постъпи в МОН. От "Дондуков" 2А трябва да имат и възможност да проследяват процеса и резултатите от обучението чрез съответната електронна платформа.

Обхват

Обучението ще се организира за децата от предучилищна възраст (от 4 г.) и ученици от първи до дванадесети клас и ще се провежда от специалисти с професионална квалификация "учител" съобразно българските държавни изисквания по учебни програми и помагала, утвърдени от министъра на образованието. Училищата ще осигуряват завършването на клас по трите предмета, но не и придобиването на степен на образование.

Освен да обучават, неделните училища в чужбина ще могат да подготвят кандидат-студенти за прием в български висши училища с изпити по литература, история и география, както и да извършват "допълнителни училищни дейности, които подпомагат обучението и са свързани със съхраняване на националното самосъзнание, култура и традиции".

Както и досега, към тези училища ще има родителски съвети. Те ще осъществяват мониторинг върху дейността на училището, включително относно законосъобразното и целесъобразното разходване на средствата.

След края на обучението си учениците ще получават удостоверение. Ако решат да продължат обучението си в България, няма да полагат приравнителни изпити по български, история и география на България, с изключение на учениците, на които е признат завършен период от обучение в VІІ клас или за VІІ клас, които ще полагат приравнителен изпит по български и литература за първия срок на VІІ клас или за VІІ клас.

Финансиране

Неделните училища ще бъдат финансирани от държавния бюджет чрез бюджета на МОН.

Сумата ще се определя на базата на: норматив за постоянни разходи; нормативи на дете/ученик/ за провеждане на присъствена форма или електронно обучение, умножен по броя на децата/учениците в училището в съответния вид обучение за текущата учебна година; норматив за кандидат-студент за провеждане на обучение, умножен по броя на кандидат-студентите в българското неделно училище за съответната учебна година.

Размерите на нормативите и добавката ще определя министърът на образованието със заповед за всяка учебна година.

Размерите на нормативите и на добавката могат да се диференцират в зависимост от ценовото равнище в различните страни и/или цената на живота в отделни градове.

Парите ще се използват за заплати, осигуровки, издръжка и оборудване на помещенията.

Организации

Организациите, които могат да създават неделни училища, са: организации на българи, живеещи извън Република България, регистрирани съгласно законодателството на съответната държава за извършване на образователно-културна дейност; дипломатическите представителства на Република България в чужбина; български православни църковни общини; Славянобългарския манастир "Св. Вмчк. Георги Зограф" – Атон, Гърция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови