Български кораб заминава на мисия на НАТО в Средиземно море

ОFFNews 06 октомври 2014 в 09:43 6243 2

Фрегатата
Фрегатата "Верни".

Фрегата "Верни" ще отплава за операция на НАТО в Средиземно море, съобщават от ВМС-Бургас.

Тя ще потегли на 7 октомври, за да участва в операцията “Актив Индевър” (Active Endeavour, ОАЕ). Мисията е част от борбата на НАТО с тероризма и представлява възпиране; защита и откриване на терористични действия в акваторията на Средиземно море, съобщава "Maritime".

Флотата на съюза поддържа антитерористичните операции в Средиземно море с четири кораба, една подводница и авиация за морско разузнаване.

От 2005 г. насам България изпраща за срок от 1 месец една фрегата с екипаж от около 110 души и една група от специалния морски отряд за проверка на корабите.

Мисията на фрегатата включва осъществяването на наблюдение на морски превози в зоната на отговорност (международните води на Средиземно море) и при съгласие извършваше проверка на кораби и товари съгласно поставените й от командващия операцията задачи. Екипажът поддържа постоянна готовност по заповед да защити определени кораби. Фрегатата ни участва и в провеждане на операции по ескортиране на граждански кораби на страни-членки на НАТО през Гибралтарския пролив.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!