Quantcast

Български кораб заминава на мисия на НАТО в Средиземно море

ОFFNews Последна промяна на 06 октомври 2014 в 09:43 4832 2

Фрегатата
Фрегатата "Верни".

Фрегата "Верни" ще отплава за операция на НАТО в Средиземно море, съобщават от ВМС-Бургас.

Тя ще потегли на 7 октомври, за да участва в операцията “Актив Индевър” (Active Endeavour, ОАЕ). Мисията е част от борбата на НАТО с тероризма и представлява възпиране; защита и откриване на терористични действия в акваторията на Средиземно море, съобщава "Maritime".

Флотата на съюза поддържа антитерористичните операции в Средиземно море с четири кораба, една подводница и авиация за морско разузнаване.

От 2005 г. насам България изпраща за срок от 1 месец една фрегата с екипаж от около 110 души и една група от специалния морски отряд за проверка на корабите.

Мисията на фрегатата включва осъществяването на наблюдение на морски превози в зоната на отговорност (международните води на Средиземно море) и при съгласие извършваше проверка на кораби и товари съгласно поставените й от командващия операцията задачи. Екипажът поддържа постоянна готовност по заповед да защити определени кораби. Фрегатата ни участва и в провеждане на операции по ескортиране на граждански кораби на страни-членки на НАТО през Гибралтарския пролив.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.10 2014 в 14:58

АТАКА ПОБЕДА!

06.10 2014 в 12:17

Натовски кораби се редят на опашка да влизат в екваторията на Черно море. Канадци, американци, англичани и всякаква друга паплач се надпреварват да правят военни "учения" тук, в които забележете не се включи никоя друга страна от Алианса, даже Турция пасува! А сега нашите щели да ходят в Средиземно море...
Ами да отидат да Берингово море де!

Мдам, те до там трудно ще стигнат. Нямат толкова гребци на фрегата...