Българската армия се разположи по границата с Македония (снимки)

OFFNews Последна промяна на 25 август 2015 в 19:36 8063 15

Снимка БГНЕС/Божидар Стоилов

Жива сила и военна техника разположи Българската армия на граничните ни пунктове с Македония, съобщава БГНЕС.

Това е превантивна мярка срещу бежанската вълна, която залива западната ни съседка.

Рано тази сутрин военна част от формирование 26400-Благоевград се е разположило на метри от ГКПП "Гюешево" на българо-македонската граница над Кюстендил. Там е и командирът на поделението подполковник Иван Иванов. Частта е разположена на метри преди граничния пункт, намиращ се на 22 км. западно от Кюстендил.

Частта включва десетина войника, както и джип "Хамър", върху който има картечар с лека картечница. Малко над "Хамъра" до пътя, водещ към Македония, са поставени и шипове за спиране на автомобили. Преди граничния пункт патрулират въоръжени с автомати войници, върху товарния автомобил има още един войник с картечница.

Военно присъствие има и на граничните пунктове "Ст. Лисичково" край Благоевград и "Златарево" до Петрич.

Присъствието на армията в граничните пунктове е поради бежанската вълна, заляла Македония. Вчера министърът на отбраната Николай Ненчев каза, че отделя 25 войници, които да бъдат в готовност на граничните пунктове, при евентуална бежанска вълна, насочила се към страната ни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.08 2015 в 13:54


Моето мнение тук ще прозвучи полифонично в две тоналности едновременно. В унисон с вас ще се съглася, че употребата на оръжие срещу бежанци е античовешко, в буквалния смисъл, особено когато е насочено срещу беззащитни жени, деца и възрастни хора! Ето, сложих и удивителен знак.
От друга страна, обаче, видяхте как през същия ГКПП Гюешево два дни по-късно преминаха нелегално 5-има младежи (с опит за подкуп на граничарите, 4-има от тях без документи) в чийто телефони намериха снимки на обезглавени хора и джихадистки молитви! Още една удивителна.
За отбелязване е, че единият от тях е бил вече преминал границата успешно с кола, останалите 4-ма са я прекосили през неохраняема ("зелена") зона, сиреч - през шубраците, и са се метнали в колата.
Това иде да покаже, че не едвам 10-ина войника с един джип хамър, ами много повече трябва да бъдат командировани по границата. И съвсем не за да обстрелват бежанците от Сирия! (Станаха три.)
Отделно от това, бежанците пък скоро ще достигнат до предела на физическите си сили, независимо от това на чия територия се намират. Можете да си представите на какво биха били готови мъжете в активна възраст сред тях, когато жените и децата им се гърчат от глад пред очите им. Тези мъже са преминали някакво военно обучение в Сирия. Повечето не говорят никакъв "европейски" език, по всяка вероятност няма да си намерят работа и единственото, което остава, ще е да се превърнат в криминален контингент.
На фона на всичко това - някакви си 10-ина войничета, които са преминали едва 3-месечна военна подготовка...

Също така, като стана дума за външна политика. През 2012 г. българския външен министър Николай Младенов събра над 40 представители на ВСИЧКИ сирийски опозиционни фракции на среща в Правец, за да обсъждат мерки срещу режима на Башар Асад. Ключова дума е "всички", защото в това число влиза и най-мощната опозиционна групировка в Сирия - Ислямска държава (тогава "Ислямска държава в Ирак", а после - "Ислямска държава в Ирак и Леванта").
Оттогава досега, не попаднах на нито едно смислено обяснение за това - защо именно България трябваше да бъде домакин на онази "историческа среща" (по думите на Младенов).
И ако България се е чувствала по някакъв начин отговорна към проблемите на Сирия през 2012 г., питам се, защо сега (само 3 години по-късно) външния ни министър не отвори широко границите на България и да приеме бежанския поток на наша територия? Къде е грешката в това уравнение?

27.08 2015 в 21:38

Гоцко, ке ви чакаме кога се сдадете на албанците и ке си земем кво си сакаме от Скопието... ИСИЛ кога додат у Бугарско, народ ке се дигне като лавина и ке се бие с голи ръце ако треба. ДОбре си дошъл да зъркаш как умира бугарин за родина. и да разправяш на албанските си внуци...

27.08 2015 в 18:02

Па кај сте бре братја Бугари,какво правите?Таа рамија какво ке прави на границата со нас,па нема бежанци од кај нас накај вас ,има само обратно.Туку да прашам,ке ги враштате ли македонските економски бежанци исто така,оние де со пасошите економски од ЕС ? :D
Ама јака ви е армијата се гледа,цели 100 души имате сега војници,од кога сте НАТО членки...да ве нападне пола чета од ИСИЛ ке ве совлада...ве осакатија овие НАТО-вците брееј,порано имавте армија ,сега имате стражари само.Е тоа е цената на вазалтвото.
Туку ајде..да сте ми здрави и живи...поздрав.

26.08 2015 в 11:26

А границата със Сърбия никой ли не я пази?

Преди 10-тина години бях там (в района където свършва с Македония и почва със Сърбия). Границата се състоеше от един дънер (да пречи да минават коли) и табелка върху стари дъски, написана с блажна боя на ръка с текст "Държавна граница, забранено преминаването на хора и домашни животни".

Ако се заблееш малко ще почнеш да се чудиш толкоз ли им е диалектен езика на местните без да разбереш че си у Сърбия.

Впечатляваща граница има ЕС, куцо и сакато може да влиза и излиза както му е кеф.

26.08 2015 в 10:10

Тези войници са като манекени. Как позират само.

И от кога българската армия е 10 души и 1 хамър. :) :)

26.08 2015 в 08:41

Нещо не е наред. "Армията" е обърнала гръб на "врага" от Македония. Явно не знаят за какво са там. Сополанкото с картечницата и позьора с бинокъла явно са неорентирани и чакат атака от България...

26.08 2015 в 06:14

Колега euro bg ти май не си много в час кои е световния конспиратор не Путин а САЩ стоят зад терора в цял свят. Може да са млада държава но се месят от много години във всичко. Няма размирици без тяхно участие. Голяма грешка направихме като обърнахме гръб на Русия , сега къде ни е производството, животновъдство зеленчукопроизводстворо . Няма ги защото ма европа и трянбват консуматори на техните боклуци .

25.08 2015 в 22:00

И какво ще стрелят по невъоражени бежанци ли? Не ми се вярва. По-добре да бяха закарали жандармерия и водни оръдия.

25.08 2015 в 21:56

И ще разстрелва бежанците ли?
На умряло куче нож да вади и sottozero знае.

25.08 2015 в 20:44

Батенце, айде преди да ни даваш акъл на тема международна политика да се научиш къде се пише Й и къде И.

Поздрави от село!