България помага на Македония да намери европари за бежанската криза

OFFNews 24 август 2015 в 20:41 1511 0

Готови сме да подкрепим усилията на Македония за получаване на логистична и финансова помощ от европейските институции за справяне с бежанския поток. 

Това заяви външният министър Даниел Митов на Годишната посланическата конференция в Скопие, цитиран от пресцентъра на Министерство на външните работи (МВнР).

Според Митов Балканите трябва да бъдат много по-интегрирани, за да посрещнат увеличаващите се предизвикателства, произтичащи от засиления миграционен натиск.

"България ясно и категорично подкрепя европейската и евроатлантическата интеграция на Република Македония. Вярвам, че бъдещото на всички страни от региона на Западните Балкани е в обединена и силна Европа и България е готова да подпомага усилията на Република Македония за изпълнение на условията за интеграция в ЕС и НАТО", каза още министъра.

Македонският външен министър Никола Попоски посочи, че присъствието на колегите му от България и Албания на конференцията дава силен и ясен сигнал, че двете страни са готови да подкрепят Република Македония по пътя й към НАТО и ЕС. Той призова за установяване на редовна практика за провеждане на подобни срещи на високо ниво с цел постигане на напредък по теми от регионално и общоевропейско значение.

Тримата министри се обединиха около необходимостта от подобрение на транспортната, енергийната и инфраструктурната свързаност в региона за осигуряване на устойчиво икономическо развитие, чужди инвестиции и повишена конкурентоспособност на техните икономики.

В рамките на тристранната им среща в Скопие министрите на външните работи на Република Албания, Република България и Република Македония – Дитмир Бушати, Даниел Митов и Никола Попоски, приеха съвместна декларация. В документа се подчертава, че зачитането на териториалната цялост, суверенитета и добросъседството е от фундаментално значение за дълготрайната стабилност и сигурност на региона.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!