Румяна Бъчварова: Няма софийска връзка в записа на Джон Джихадиста

OFFNews 25 август 2015 в 08:11 3305 7

Заплаха на Джон Джихадиста не е изпратена от и до София. Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова по Нова тв. 

Палачът на "Ислямска държава" Джон Джихадиста засне нов видеозапис, в който за първи път е с открито лице и заплашва, че ще продължи да реже глави, съобщи "Дейли мейл" преди два дни. Според информацията със записа с продължителност 1:17 минути тайно са се сдобили бойци от Свободната сирийска армия, които го препратили на един от своите колеги, известен като Абу Рашид в София по Вайбър. 

От два месеца имаме план с три варианта на развитие на ситуацията с бежанския поток. Разработени са мерките и за най-апокалиптичния план - ако се стигне до ситуация, сходна на тази в Македония. Регистрираме всички, които преминават границата, хващаме нелегалните, връщаме тези, които искат да преминат към Сърбия. Ние изпълняваме всичките си задължения, каза още Бъчварова.

Взимаме допълнителни мерки, но ние не можем да ограничим изцяло достъпа на бежанци, защото те имат човешки права, допълни тя. 

„До момента почти няма върнати бежанци от Европа. Първо, самото връщане е много скъпо. Второ – то не може да бъде насилствено осъществено. Защото тези хора очевидно търсят друга перспектива за живота си”, отбеляза вътрешният министър. 

Има различни хора в системата на МВР, не мога да гарантирам за 10 000 човека, коментира Бъчварова сигналите за корупция в МВР. По думите й след разкритията за взимане на подкупи от пътни полицаи и след наложените санкции и вътрешноведомствени мерки, случаите "Са кво правим" са намалели драстично. Има и полицаи, отказали подкуп, подчерта Бъчварова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!