Quantcast

Българка осъдена за клевета във Facebook

OFFNews Последна промяна на 13 май 2014 в 10:18 7392 2

Млада жена от Пещера беше осъдена да заплати близо 20 хиляди лева заради клевета във Facebook. Присъдата е на Районния съд в град Пещера, съобщава bTV.

Двете страни по дело са българи в чужбина. Необичайното е, че потърпевшите потърсили услугите не на британския, а на българския съд. Осъдената жена била наета от фирма за почистване в Нюкасъл, собственост на сънародници и по-късно напуснала по свое желание.

Според техния адвокат, по неизвестни причини тя ги набедила за измамници в публикация в социалната мрежа, като освен това ги обидила.

„Интересното беше, че имах предложение от нея, чрез нейния адвокат, за постигане на спогодба... И моите клиенти бяха готови на един огромен компромис - те не искаха нищо от нея, освен да се извини публично във Facebook!", посочи адв. Ташкена Колчева.

Осъдената отказала да напише извинение в социалната мрежа и това до момента ѝ коства около 20 хиляди лева.

Казусът е любопитен и с факта, че практически е много трудно да осъдиш някого за клевета, написана в социалната мрежа. При дело от частен характер това е невъзможно, тъй като собствениците на сайтове изискват официални писма от властови институции, за да разкрият личните данни и съобщения на потребителите.

В студиото на „Тази сутрин” адв. Марин Марковски, чиято кантора защитава осъдената на втора инстанция, коментира, че деянията в социалните мрежи са трудно доказуеми, защото единствената кореспонденция в Интернет с ясен автор е тази с електронен подпис.

„През Facebook е по-трудно да се докаже, защото всеки може да генерира нечий профил или да използва чужд”, коментира и адв. Александър Кашъмов. По думите му в случаите, в които подсъдимият избере да се защитава по същество (т.е. че казаното от него е основателно) този проблем отпада.

Адв. Марковски използва случая, за да насочи вниманието към друг проблем – в новия Наказателен кодекс отпадат лишаването от свобода като най-тежко наказание за обида или клевета, като се заменя с глоба. „Има психопати, които са готови да си плащат”, подчерта той.

Адв. Кашъмов коментира, че в съвременното общество не трябва да се ограничава свободата на дебата и да се повишава отговорността за клевета. Често журналисти са преследвани заради свои публикации именно по текстове, свързани с нея.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.05 2014 в 16:56

То значи всеки втори трябва да съди всеки трети за обида...егати и тъпотията...а ясното в случая е, че има нещо гнило, а може би е вярно всичко казано от жената щом са се юрнали да я съдят и да се жалят в съда..иначе не биха си мръднали пръста....

13.05 2014 в 14:35

тази информация по-скоро ми прилича на поредното индиректно подсещане от типа "казвам ти дъще - сещаи се снахо", свързано с все по-големите откровения и истини които се четат в социалната мрежа по повод най-различни проблеми в политиката и хората които участват в нея ...ако е така - много глупаво защото народа вече се научи да ги разпознаваи тези похвати..., което означава че само са сигнализирани че някои някъде е обърнал внимание...:)