Българите сме по-нещастни от хората в Сирия и Ирак

ОFFNews Последна промяна на 21 ноември 2014 в 19:24 32227 14

Карта на щастието.

Снимка Movehub

Карта на щастието.

България е на 123 място от общо 151 страни в класацията на индекса "Щастлива планета" за най-щастливите държави в света.

Страната ни е най-нещастна на Балканите, ако не броим Македония, която е на 143 място, като пред нас са дори Сирия (64) и Ирак (38), в които в момента се води гражданска война.

В топ 10 на най-доволните от живота страни са: Коста Рика, Виетнам, Ямайка, Белиз, Индонезия, Салвадор, Колумбия, Бангладеш, Панама и Куба.

Класацията включва в себе си до колко една страна дава възможност за дълъг, щастлив и обезпечен живот на гражданите си, като не отдава толкова голямо значение на паричното богатство и икономиката.

Всеки един от трите компонента – продължителност на живота, ниво на щастие и екологичен отпечатък се оценява със светлините на светофара – добро (зелено), средно (жълто) и лошо (червено). Резултатите от трите са комбинирани с още шест цвята за оформянето на цялостния индекс на щастието, където за постигане на светлозелено, най-добрия от шестте цвята, страната трябва да се е представила добре във всички компоненти. За да съставят класацията, изследователите директно питали хората във всяка страна за мнението им.

Екологичният отпечатък се смята за "поддържано щастие" - дали дадена държава може да поддържа живота на жителите си без външна помощ. Идеята е дали при евентуален инцидент, който би отрязал страната от останалия свят, тя би си била самодостатъчна. Резултатите сочат, че по-голяма част от развития свят не би бил способен на това освен ако не загуби голяма част от населението си.

Някои от държавите с висок стандарт на живот са по-ниско в подредбата заради екологичния си отпечатък. Авторите също така не са взели под внимание вътрешното неравенство и проблемите с човешките права, поради което някои страни като Сирия, Ирак и Саудитска Арабия са представени доста по-напред в подреждането, отколкото биха били иначе.

Като ниво на щастие страната ни е на една от най-лошите позиции в света, докато по продължителност на живота сме на средно място. Екологичният ни отпечатък обаче също е сред най-лошите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.11 2014 в 13:56

На българин не може да се вярва. Той не е искрен в отговорите си. Има много по-нещастни от нас, но българина е прикрит неискрен и лъже да не забравя , че е и завистлив. КТБ показа пък и влоговете на населението показват , че хората имат пари в пъти повече от валутният ни резерв , но въпреки това са нещастни. Българина е особена порода. Социологическите агенции особено чуждите трябва винаги да имат едно на ум относно отговорите му.

22.11 2014 в 12:04

И как иначе, нормално е да сме по-нещастни от сирийци и иракчани, те воюват срещу чужди агресори, а ние срещу нашите си червени еничари, няма как да си щастлив когато те предава и унищожава собствената ти кръв.

22.11 2014 в 12:00

кой е измервал показателите. Ами къде е Северна Корея. Като гледам признаците трябва да е в топ 10. Много несъстоятелна работа. Щастието е резултат от много компоненти.

22.11 2014 в 10:44

Тук става дума за щастливи хора, Ники, не за щастливи идиоти. Не знаеш ли стария виц за националността на Адам и Ева. Китайците казали, статистически погледнато, трябва да са били китайци. Поляците контрирали, че у тях всяка втора жена се казва Ева и всеки трети мъж -- Адам. Яснота внесъл съветският представител: ходили са голи и боси и са били убедени, че живеят в рая, следователно са били съветски граждани.

22.11 2014 в 10:19

гледам, че в Русия на Хуйло хората са много щастливи...........хахаха

22.11 2014 в 00:16

Хахахах, по-голяма глупост не бях че скоро.

21.11 2014 в 22:52

Щастието е едно изключително относително величина.Най-щастлив съм бил когато нямах една стотинка в джоба си.Даже съм се чудил сам на себе си-един ден си ходех по улицата и се бях замислил-нямам работа,нямам пари,нямам идея как точно ще продължа нататък,на всичкото отгоре имах съмнения за сериозни здравословни проблеми(които в последствие се оказаха кьорфишек)и въпреки всичко ухилен до ушите!Ебати идиота! Да не говорим за студентските години в които се чудех как да си купя цигари.Сега имам несъизмеримо много повече възможности и въпреки всичко с носталгия си спомням за ония времена! От картинката прави впечатление , че сме малко по-нещастни от САЩ и Канада!!! В същото време хората в Бангладеж са неизмерно щастливи. Бангладеж!!! Тия дето живеят по 30 човека в една къща,тия които се чудят дали ще има какво да ядат утре , тия които мусоните ги давят всяка година. Бангладеж!!! Или методиката на оценяване е малоумна или малоумна е цялата човешка раса(което е по-вероятно съдейки от собствения си опит)!

21.11 2014 в 22:23


Сигурно тези данни са от периода на управление на Орешарски:)))))))))))))))))))))))))))))))

Щото сега всички мечти на евролиберастите, хумните, храсивите, хинтилигентите са си факт от всякъде!

Ей го на, днес и Томчо Биков са го цанили да е медиено икспертче на СВЕТИ ТИКВУН ЧУДОТВОРЕЦ:))))))))))))

Всеки ден отвсякъде и от всички медии тече една амброзия, изобщо всички сме на ..........деветото небце:))))))))

Я, виж само днес Мендито Стоянова колко благи вести ни изхортува, чакам с нетърпение в понеделник да продължи с нова порция:))))))))))))))))))))

Е, че от Брюксел ни отрязоха от всички програми, майната му...........то и без туй за това е виновно правителството на Орешарски:)))))))))))))))

Имам съмнения, че ТИКВИЙ ще подпали моторетката и ще ги разфърли като битълсите онези чиновничета в Брюксел, те не знаят ли кой е СЪТВОРИТЕЛЯТ?!?!:)))))))))))))))))))))))))))

Само да погледне пикаещото човече и ще му секне пикнята!:)))))

Но всички тези нещица бледнеят от купищатата поздравителни телеграми получени от ВСЕВИШНИЯ.

За да е пълно щастието очаквам Веждичката в понеделник да назначи за негова дясна ръчичка и Асанна Геновевова като видна художничка!:)))))

21.11 2014 в 21:47

В българското общество човек не е добре приет ако е щастлив - той трявбва да е нещастен. В една анкета хората са били питани дали се чувстват по-зле или по-добре или еднакво добре/зле от съседите си --- отговорът е бил 80% се чувстват по-зле от съседите си --чувството за малоценност е повсеместно.

21.11 2014 в 20:42

Като са "пълни глупости", аз да те питам... ти щастливо ли си, говедо заспало!?