България увеличава приема във военни специалности заради риск за региона от войната

Александра Маркарян 11 август 2022 в 10:33 2201 0

Проф. Сашо Пенов, служебен министър на образованието

Снимка БГНЕС/Михаела Катеринска

Проф. Сашо Пенов, служебен министър на образованието

България да увеличи приема на студенти във военни специалности заради „настъпили сериозни изменения на средата за сигурност в регионален и световен мащаб, оказващи съществено влияние за националната и колективна сигурност“ предлага служебният министър на образованието проф. Сашо Пенов на Министерския съвет.

Той е внесъл проект за промени в правителственото решение, с което се определя приемът във висшите училища за предстоящата учебна 2022-2023 година. Те предвиждат и увеличаване на местата за студенти в медицински специалности с оглед острия недостиг на медицински сестри.

Проектът е мотивиран с предложено увеличение от Министерството на отбраната и от Медицинския университет в София.

Министърът на отбраната е поискал едно допълнително място в специалността „Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили“ и на 18 допълнителни места за курсанти по специалността „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво“. В първата специалност бройките се увеличават от 6 на 7, а във втората от 44 на 62.

„Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили“ е магистърска (след придобито висше образование). Изучава се във Военна академия „Г. С. Раковски“. „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво“ е бакалавърска и се предлага от Висшето военно-въздушно училище „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия.

„Исканата промяна е продиктувана както от спецификата в приема и обучението на офицери по специалността и наличието на нови структури във въоръжените сили, така и от настъпили сериозни изменения на средата за сигурност в регионален и световен мащаб, оказващи съществено влияние за националната и колективна сигурност – пише министър Пенов, визирайки войната в Украйна. - Налице са също така намаляващи възможности за задържане на кадри, притежаващи изискващата се специализирана професионална подготовка.“

Държавата ще осигури средствата за издръжка на допълнително приетите студенти както във военните, така и в медицинските специалности. Така студентите ще плащат годишни такси, които са процент от издръжката, а държавата ще осигурява останалата сума на съответното висше училище.

По искане на ректора на Медицинския университет в София акад. Лъчезар Трайков министърът на образованието предлага увеличаване на приема в специалностите „Медицинска сестра“ – с 50 места, „Лекарски асистент“ – с 30, и „Акушерка“ – с 20. И трите специалности са бакалавърски.

Предложението – първоначално дошло от ректора на МУ-София акад. Лъчезар Трайков е подкрепено от Министерството на здравеопазването с основен мотив – сериозният недостиг на медицински сестри.

„При тази професия недостигът на пазара на труда е изключително сериозен и е необходимо полагането на целенасочени усилия, за да може образователната система в средносрочен и дългосрочен план да започне да отговаря на идентифицираните потребности на здравната система от този вид медицински специалисти“ – мотивира се образователният министър проф. Сашо Пенов.

За специалността „Лекарски асистент“ той напомня, че тя е относително нова, поради което броят на завършилите студенти е сравнително малък.

„Тенденцията в последните години е към увеличаване на броя на висшите училища, желаещи да провеждат обучение по тази специалност, както и на утвърждавания брой студенти“, допълва той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови