България ще допуска туристи, ако са ваксинирани, имат антитела или са с отрицателен PCR тест

OFFNews Последна промяна на 14 март 2021 в 13:20 3868 0

България ще участва в т.нар. "електронен зелен сертификат" за пътуване. Всеки турист, който иска да посети страната ни, ще има три възможности - да бъде ваксиниран; да е изкарал заболяването и да има антитела, или да има отрицателен PCR тест. Това стана ясно при посещението на премиера Бойко Борисов в обсерваторията в Рожен.

Той беше придружен от министрите Вълчев, Ангелов и Николова и от Даниела Дариткова.

Всичко, което се прави, се съгласува с Европейската комисия, изтъкна премиерът Борисов. Страната ни има право, което е дадено от ЕК, за туристи от "трети страни", които не са от държави членки на ЕС, да бъдат допуснати в България с отрицателен PCR тест, да имат антитела, или да имат поставена ваксина, която е различна от одобрените в ЕС.

Бойко Борисов посети Националната астрономическа обсерватория в Рожен. Посещението на министър-председателя беше предавано в профила му във Фейсбук. Вчера се навършиха 40 години от официалното й откриване. Националната астрономическа обсерватория Рожен е открита официално на 13 март 1981 г., но редовната наблюдателна дейност по научни програми започва от септември 1979 г. 

В обсерваторията могат да се обучават студенти от цяла Европа. Първият професионален радиотелескоп в Европа е монтиран именно в Рожен. Обсерваторията е свързана с оптичен интернет в края на 2018 г., обясниха от ръководството й.

Общо 100 млн. лева са инвестирани за три години в национални научни програми и обектите от Националната пътна карта, посочи министърът на образованието Красимир Вълчев. И това са средствата само от бюджета, без европейските средства, уточни той.

Българският туристически сезон ще бъде открит от 1 май, информира Марияна Николова. Утре със заповед на министъра на туризма ще бъдат утвърдени мерките, които ще важат за предстоящия туристически сезон. "Идеята е да открием малко по-рано сезона - от 1 май, което в условията на пандемия, ни дава възможност задължително да спазваме мерките на здравните власти", заяви Николова.

Заради Великденските и майски празници трябва да има една прогнозируемост за бранша, за да могат да се предвидят конкретните пакети. Следващата седмица Европейският съюз се очаква да реши по отношение на т.нар. "дигитален сертификат за ваксина".Българското правителство подкрепя тази позиция, добави Николова.

По отношение на туристическия сезон ще се осигурят сигурни "зелени коридори" за всички туристи, които искат да посетят страната ни, потвърди министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. 

По време на посещението си премиерът отново коментира темата с ваксините:

"След писмото, което изпратихме до Европейската комисия, поисках да се протоколира моето изказване, че искам да знам кой носи гаранциите и отговорът е Европейската агенция по лекарствата и ЕК. Пропорционалното разпределение на ваксините е най-справедливият начин, да не се опитват да ни прехвърлят вина, без да ни дадат никакви данни. Комисията ни посочи одобрените ваксини и ние сме поръчали от всички. Това заяви премиерът Бойко Борисов.

Той добави, че е поискал гаранции от Европейската агенция по лекарствата и Европейската комисия за пропорционалното разпределение на ваксините.

"Поръчали сме от всички одобрени от Европейския съюз ваксини. Въпросът е, че ваксините не пристигат по график, това не е наша вина", каза още Бойко Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови