България се запасява с 11 млн. таблетки калиев йодид

Рени Петрова Последна промяна на 22 март 2022 в 11:15 2581 1

Снимка Министерски съвет

Правителството купува таблетки калиев йодид за 2 750 000 млн. лева без ДДС (3,3 млн. лева с ДДС - бел. ред.). Публикуваната днес обществена поръчка е на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" към МВР. Количеството е най-малко 11 млн. таблетки. В краткото описание на поръчката е посочено, че количеството е необходимо, за йодна профилактика, за да "не се допусне увреждане на здравето на хората в резултат на натрупване на радиоактивен йод в щитовдната жлеза при възникване на ядрена или радиационна авария".

Конкретната доставка ще допълни наличните запаси от калиев йодид за областите, в които съществуващите запаси са с изтекъл срок на годност към 31 декември 2021 г. 

Процедурата е ускорена. Срокът за получаване на оферти е двуседмичен - от 22 март до 6 март.

От нея ще бъдат отстранени участници, ако предложат по-малко от 11 млн. таблетки за 3,3 млн. лева, както и ако предложат калиев йодит със срок на годност под 5 г.

Пускането на поръчката бе анонсирано от министър-председателя на 28 февруари - четири дни след началото на руската инвазия в Украйна. Тогава Кирил Петков каза, че правителството е одобрило разходи за 4,1 млн. лв. "за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последици от бедствия", защото проверка показала, че има таблетки с изтекъл срок на годност, а държавата трябва да е готова за всякакви сценарии. "Това е национална сигурност", обясни премиерът.

Таблетки калиев йодид се използват в случай на ядрено замърсяване, което може да бъде причинено от авария или война. 

В началото на март директорът на Националния център по радиобиология и радиационна защита доц. Жана Джунова обясни, че таблетките се подновяват на всеки 5 години в резерва.

"България е възприела, че таблетките калиев йодид имат трайност пет години. Има държави, които са решили, че тази трайност е 10 години. Количеството им е изчислено за населението до 40-годишна възраст, защото рискът за хората над 40 години и възможността да развият тумор на щитовидната жлеза вследствие на радиация на практика е по-нисък, отколкото вредата, която може да нанесе даването на таблетките", каза тогава доц. Джунова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови