Правителството купува таблетки калиев йодид и стяга системата за ранно предупрежение

Ангел Марковски Последна промяна на 28 февруари 2022 в 18:23 5037 3

Снимка БТА/Христо Касабов

Правителството одобри разходи за 4,1 млн. лв. "за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последици от бедствия". Сумата е за подновяването на запасите от таблетки калиев йодид с изтекъл срок на годност и за закупуване на модули и части за ремонт на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване, съобщиха от правителството. 

Таблетките калиев йодид се използват в случай на ядрено замърсяване, което може да бъде причинено от авария или война.  „След вчерашното изказване на президента Путин, че би бил готов да вдигне готовността на ядреното си оръжие, което само по себе си е безумно. Аз не мога да повярвам, че през 2022 г. можем да говорим това в Европа. Надяваме се, че няма такъв риск“, заяви след заседанието на МС премиерът Кирил Петков.

„Не можем да останем безучастни, проверихме каква е възможността да имаме тези таблетки в част от нашия резерв. Видяхме, че има с изтекъл срок на годност и днес това беше едно от другите важни решения - да се снабдим с всички тези таблетки, за да сме готови независимо какъв сценарий има. Това е национална сигурност“, заяви премиерът.

Петков каза и че се е оказало, че част от сигналната ни система няма достатъчна възможност да работи. „Не искам да вкарвам паника, не вярвам, че това ще се случи. Хората трябва да са спокойни, но ние като българско правителство трябва да имаме този капацитет да сме готови да имаме нормална сигнална система и таблетки за всички български граждани“, каза премиерът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12172

2

sawall

28.02 2022 в 18:47

Банкси, мен ако питаш Путин ни вкарва във война с Русия.