България приветства решението на САЩ да участват с 300 млн. долара в ''Три морета''

OFFNews 11 декември 2020 в 17:51 2840 0

Снимка МВнР

България, като председател на инициативата „Три морета“ през 2021 г., приветства решението на Борда на Корпорацията за финансиране на международното развитие (DFC) на САЩ да участва с 300 млн. долара в инвестиционния фонд, съобщи МВнР.

Така капиталът на фонда „Три морета“ ще надхвърли 1,2 млрд. евро.

С решението, взето по предложение на държавния секретар Майк Помпео, САЩ ще затвърди подкрепата си към инициативата.

Отпуснатите средства са предназначени за развитието на трансграничната енергийна инфраструктура в Централна и Източна Европа.

С решение на българското правителство от септември 2020 г. страната ни пое солидарен ангажимент да участва с вноска от 20 млн. евро в Инвестиционния фонд на „Три морета“.

По линия на инициативата България е предложила за реализиране проекти като разширяването на подземното газохранилище в Чирен, което е важен елемент от стратегическата енергийна инфраструктура за нас и региона, рехабилитацията на железопътната линия Русе-Варна, изграждането на тунел под прохода „Петрохан“ и на магистрала „Черно море“, свързваща Бургас и Варна.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева е определена за Национален координатор по въпросите на „Три морета“, като е създадена Междуведомствена координационна група и Секретариат за организиране на българското председателство, в който са включени и представители на президентската администрация.

„Три морета“ е политико-икономически проект на 12 държави - членки на ЕС от Централна и Източна Европа: Австрия, България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Хърватия и Чешка република, като целите му съответстват изцяло на Кохезионната политика на ЕС.

Инициативата се основава на стратегическо партньорство със САЩ и се ползва с подкрепата на Германия.

Целта на „Три морета“ е да насърчи сътрудничеството в търговско-икономическата област между държавите-участнички по оста Север-Юг, с основен фокус върху създаването на по-голяма свъраност и инфраструктурно развитие в областта на енергетиката, транспорта, комуникациите и информационните технологии, в региона между Балтийско, Адриатическо и Черно море.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови