България праща евакуационен самолет в Тел Авив, днес прибираме още хора

OFFNews 13 октомври 2023 в 11:14 1159 0

Самолет

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Самолет

Днес ще се извърши извънреден евакуационен полет за Тел Авив на "Юропиън Еър Чартър" (European air charter), съобщиха от Летище София пред БТА.

Самолетът ще излети от България празен и ще се върне с пътници.

Обстановката на летището в Израел е спокойна въпреки някои отменени полети - твърдят още от летището. 

В събота, 7 октомври, терористичната организация Хамас, която управлява палестинския анклав Ивицата Газа, извърши брутално нападение срещу Израел, убивайки стотици (към днешна дата броят им надхвърля 1300 души), започвайки с младежи на музикален фестивал. В близкия до Ивицата Газа град Сдерот терористите избиваха хора от къща в къща и отвличаха мирни граждани, които сега са държани в плен и може да послужат за живи щитове. В отговор Израел обяви война на Хамас и започна масиран обстрел по Ивицата Газа. Тече подготовка за сухопътна операция. Малко преди полунощ срещу 13 октомври Израел разпореди евакуацията на цялото население от северната част на Ивицата Газа с цел да опази живота на мирните палестински граждани.

Сред отменените вчера полети от Тел Авив бе и FB571 по линията София – Тел Авив – София на "България ер". Същият полет е трябвало днес да излети към Израел, но няма да се състои. Към момента полетът до/от Тел Авив на "България еър", планиран за 12 октомври (четвъртък), е без промяна в разписанието.

Днес премиерът Николай Денков съобщи, че има готовност за допълнителен полет до Израел. Страната ни вече организира два такива полета с правителствения самолет „Еърбъс“. От МВнР напомниха, че е необходимо българските граждани стриктно да се придържат към инструкциите на израелските власти, които се актуализират непрекъснато и отчитат спецификите на отделните региони в страната.

По-рано Израел съобщи за 900 убити военни и цивилни, след като сутринта на 7 октомври "Хамас" предприе атака срещу Израел.

България беше първата държава, която евакуира свои граждани след ескалацията на напрежението в Израел. След нас редица държави предприеха същото. Днес белгийското правителство осигури полет на националния авиопревозвач Brussels Airlines за връщането на около 200 пътници от Израел, съобщиха местни медии. Очаква се полетът да бъде изпълнен по-късно днес. Това е първият евакуационен полет за белгийски граждани след нападението на "Хамас" срещу Израел. Втори засега не се предвижда.

При необходимост Белгийските военновъздушни сили остават на разположение, е уточнила министърът на отбраната Людивин Дедондер. По нейните думи Израел трябва да се защити при спазване на правата на цивилните.

Представители на еврейската общност в Белгия вчера се срещнаха с премиера Александер де Кро, за да поискат евакуационни полети и допълнителна охрана на синагоги и училища. Няма да се проявява търпимост към насилието, насаждането на омраза и демонстрациите с призиви за насилие, е заявил белгийският премиер, цитиран от медиите.

Белгийското правителство е осигурило полет на националния авиопревозвач "Брасълс еърлайнс" за връщането на около 200 пътници от Израел, съобщиха местни медии. Очаква се полетът да бъде изпълнен по-късно днес. Това е първият евакуационен полет за белгийски граждани след нападението на "Хамас" срещу Израел в края на миналата седмица и втори засега не се предвижда.

При необходимост Белгийските военновъздушни сили остават на разположение, е уточнила министърът на отбраната Людивин Дедондер. По нейните думи Израел трябва да се защити, но при спазване на правата на цивилните.

Представители на еврейската общност в Белгия вчера се срещнаха с премиера Александер де Кро, за да поискат евакуационни полети и допълнителна охрана на синагоги и училища. Няма да се проявява търпимост към насилието, насаждането на омраза и демонстрациите с призиви за насилие, е заявил белгийският премиер, цитиран от медиите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!