България не успява да изпълни целите за устойчиво развитие на ООН

Йорданка Веселинова 17 декември 2020 в 22:11 4117 0

Снимка Pixabay

България не успява да изпълни целите за устойчиво развитие на ООН по отношение на миграцията, става ясно от новия мониторингов доклад, който беше представен днес по време на уебинар, организиран от Българската платформа за международно развитие и БлуЛинк.

Според доклада от 2019 г. България се нарежда на 26-о място в Европейския съюз по отношение на Целите за устойчиво развитие до 2030 г. Страната ни отново е на дъното в класацията и според новия доклад. Експертите обаче отбелязват, че имаме сериозен потенциал за развитие. 

Докладът за 2020 г. се фокусира върху икономическата миграция и мобилността, а акцентите падат върху три от 17-те цели на ООН: 

Цел 4: Осигуряването на приобщаващо и справедливо качествено образование и насърчаването на възможностите за обучение през целия живот за всички;

Цел 8: Стимулиране на траен, приобщаващ и устойчив икономически растеж, пълноценна и продуктивна заетост и достоен труд за всички.

Цел 10: Намаляване на неравенството между и в рамките на
държавите.

Източник: Доброволен национален преглед на България за изпълнението на Целите за устойчиво развитие

Източник: Доброволен национален преглед на България за изпълнението на Целите за устойчиво развитие

Изпълнява ли България тези цели?

Цел 4:

Докладът показва, че през 2020 г., по отношение изпълнението на четвъртата цел, България отбелязва сериозен застой. По данни на МОН в периода 2003-2020 г. общо 53 304 деца в задължителна предучилищна и училищна възраст са напуснали образователната система поради заминаване на семейството в чужбина.

През 2019 г. броят на възрастните, участващи в обучение през целия живот, се е понижил до 2% - до нивото от 2013 г., което нарежда България на предпоследно място в ЕС. На дъното на класацията е Румъния с 1,3%.

Цел 8:

Положителен е напредъкът по отношение на осмата цел, която според доклада, България е на път да изпълни.

По данни на НСИ през 2019 г.  168 хил. българи на възраст между 15-29 г., или 16,7% от населението да се намирали извън системите на образование, заетост или обучение. В тази възрастова група обаче безработицата е 3%, което е по-малко от средното за страните от ЕС (4,8%). Това нарежда България на едно от челните места, като преди нея се нареждат само Германия и Естония.

Цел 10:

Страната изпитва и сериозни трудности при изпълнението на десетата цел. В страната остава сравнително висок делът на хората, които са в риск от бедност или социално изключване - 32,5% при средно 20,9% за ЕС. Това нарежда страната на последно място в Съюза.

Според данните близо 2,3 милиона българи попадат в тази статистика.

Докладът показва и различията в различните части на страната. Делът на изложените на риск от бедност в Северозападния район е 44,4%, което е почти двойно повече от делът на тези хора от Югозападния район - 23%.

Ясен Георгиев от Института за икономическа политика коментира още: “България регистрира значителен потенциал и едновременно с това нужда от догонване на останалите страни членки на ЕС по отношение на всички 17 Цели за устойчиво развитие на ООН.

От началото на 2020 г. Целите за устойчиво развитие са включени като нови елементи в т. нар.европейски семестър – рамката за координация на икономическите политики в Европейския съюз. Те са адресирани и в Националната програма за развитие България 2030.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!