България и Украйна започнаха преговорите за продажбата на оборудването на АЕЦ ''Белене"

OFFNews 07 юли 2023 в 20:33 2304 1

Снимка Министерство на енергетиката

Преговорите днес бяха ръководени от енергийните министри на България и Украйна с участие на експерти от двете страни.

Делегации на България и Украйна започнаха днес формалния процес на преговори за продажба на оборудването за АЕЦ „Белене“, в изпълнение на решението на Народното събрание на Република България, съобщи Министерството на енергетиката. Преговорите ще продължат в различни формати и с график на работа, съобразен с времевите граници, зададени от решението на българския парламент.

Според прессъобщението на българското министерство днес се е провела първата работна среща между представители на България и Украйна, базирана на Меморандума за сътрудничество в сферата на енергетиката между двете страни, подписан преди ден от енергийните министри Румен Радев и Херман Халушченко. Срещата се е състояла в Министерството на енергетиката и е била водена от двамата министри в присъствието на експерти и представители на енергийни компании от двете страни.

В хода на разговорите двете страни са се обединили около тезата, че това е исторически шанс, в който интересите на двете страни съвпадат.

България разполага с частично доставено оборудване, което не е достатъчно за изграждане на цяла нова мощност. Динамиката в енергийния сектор е такава, че България не може да си позволи да се ангажира с дълъг, скъп и изпълнен с неяснота проект. Трябва да върви бързо в синхрон с общия европейски енергиен пазар и да се инвестира в реализуеми нови алтернативни мощности. Украйна има сериозен интерес към българското оборудване, което й е нужно за компенсация на загубени енергийни мощности, в това число вследствие на временната окупация на АЕЦ „Запорожие“.

Българският министър на енергетиката Румен Радев и украинският му колега Херман Халушченко бяха категорични, че подготвеният Меморандум за сътрудничество цели много по-широко развитие на енергийното сътрудничество, което да подкрепи икономическото и инфраструктурно развитие на целия регион.

Представителите на украинската страна заявиха, че се интересуват още от възможностите за доставка през България на втечнен природен газ и неговото съхранение, както и от повишаване на капацитета на електроенергийна свързаност и възможностите за търговски обмени.
В същото време подчертаха, че друг фокус е засилване на сътрудничеството в развитието на нови енергийни технологии, особено по отношение на зеления водород и съхранението, както и развитието на ВЕИ мощности.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1100

2

qwertz

07.07 2023 в 21:12

ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХХАХАХАХАХА!!!

Пе'ерал Тиква щеше "газова електроцентрала" да строи на мястото на Белене... тези новите тиквета - ВЕИ-та ще правят.

Ум царува, ум робува, а ганчовците пасат.

Пак добре че не построихте "газовата електроцентрала", простите. ("Вие сте прости и аз съм прост, затова се разбираме.")

 
X

Да помогнем на украинските деца!