"България е фронтова държава, Турция не е съюзник на Запада"

OFFNews 18 април 2015 в 17:40 8182 11

Алекс Алексиев.
Алекс Алексиев.

България вече е фронтова държава. На Запад и особено във Вашингтон, където е най-важно това заключение да се направи, в момента разбират, че Турция, въпреки че е член на НАТО, не е де факто съюзник на Запада. Ислямизацията я превърна в нещо съвсем различно.

Това заяви експертът по радикален ислям Алекс Алексиев в предаването "Конструкция" по „Хоризонт“.

"Турция се ислямизира до такава степен, че вече не поддържа тези демократични стойности, които са абсолютно задължителни за един член на НАТО. В края на март оправдаха 236 висши военни чиновници в Турция, които бяха арестувани и държани в затвора дълги месеци по абсолютно скалъпени обвинения. Фактът, че в една държава – член на НАТО могат да стават такива почти сталинистки процеси говори за това, че Турция отдавна не е държавата, на която може да се разчита като демокрация", коментира той.

Според него южната ни съседка е помогнала на "Ислямска държава" да укрепне мощта си, като е допуснала на джихадисти от различни страни да преминават свободно през територията й. В турски джамии даже се извършват обучения на джихадисти.

"Големият враг на „Ислямска държава“ са шиитите и „последователите на Сауд“, а не западния враг, и схемата е сходна с вярванията на Ердоган", коментира Алексиев.

Анализаторът обаче вижда положението с исляма в България като благоприятно, тъй като у нас той е най-умерен.

"Ако ни сравнявата с Босна или с Косово, или с Албания, ние сме в много по-добро положение и това би трябвало да се изтъкне на нашите западни съюзници – че България се явява не само фронтова държава, а своего рода бариера пред проникването на радикалния ислям от юг", категоричен е той.

Алексиев смята, че сблъсъкът на цивилизации не е между Запада и исляма, а между радикалния и умерения ислям, като изтъкна свое изследване от 2010 г., което сочи, че 95% от жертвите на радикалния ислям (по онова време 500 000 души) са били мюсюлмани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!