Бъчварова взе оставката на ректорката на МВР-академията, прескачала я в решенията си

OFFNews 02 март 2016 в 15:16 3953 1

Бъчварова взе оставката на ректорката на МВР-академията, прескачала я в решенията си

Вътрешният министър Румяна Бъчварова поискала оставката на ректора на Академията на МВР доц. д-р Бойка Чернева заради "системни проблеми" и защото тя прескачала министърката при взимането на решения.

Вчера поисках оставката на ректора на Академията на МВР и я получих, каза Бъчварова по време на днешния парламентарен блиц контрол в отговор на въпрос на депутата от БСП Атанас Мерджанов.

"Причините са първо системните проблеми, които Академията има, за които съм говорила с ректора", обясни Бъчварова. По думите ѝ тя обсъдила с ректора и заместника ѝ възможностите за развитие и подобряването на дейността на Академията на МВР, но въпреки тези разговори те са си позволили нещо, което в МВР не се е случвало.

"Те прескочиха определени нива, за да провеждат политика, която не е в синхрон на политиката на МВР. Като министър не мога да толерирам такова поведение“, поясни Бъчварова, цитирана от "Фокус".

Депутатът от БСП репликира, че никой не оспорва нейното право като министър да постъпва така. По думите му обаче, се получава "усещането за двоен стандарт".

По неофициална информация оставката на доц. Чернева обаче е свързана с несъгласието ѝ с промените в Закона за МВР.

Междувременно стана ясно, че във вторник трима курсанти от Академията на МВР в нетрезво състояние са стреляли с пистолет в района на бул. „Цариградско шосе“. Сигнал за инцидента е подаден в 3.00 часа сутринта. Патрул на СДВР е спрял автомобила им на бул. „Тодор Александров“ и „Димитър Петков".

По първоначални данни двама от хората в автомобила са стреляли с оръжията си във въздуха. Колата е шофирана от техен познат, който е бил единственият трезвен в компанията.  

Тримата курсанти били отведени в столичното Трето РУ, където са им снети обяснения. На базата на изготвена докладна записка до ректора на Академията на МВР, срещу тримата е образувана дисциплинарна проверка, съобщиха от МВР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови