Quantcast

"Атака" предлага 10% ДДС за българските храни и нови санкции за работодателите

Нели Чолашка Последна промяна на 23 януари 2014 в 12:28 2574 6

"Атака" предлага по-ниско ДДС за българските храни и по-строги наказания за некоректни работодатели.

"Атака" внесе два законопроекта в парламента, които предвиждат по-ниско ДДС за българските стоки и нови по-строги санкции за работадателите, които не плащат заплати. 

С промени в Кодекса на труда (КТ) се предлага да се разпродава личното имущество на собственици на фирми, които не са изплатили заплатите на служителите си, и с тези пари да се платят дължимите възнаграждения. Това се отнася до собествиници на фалирали предприятия, на които не може да се отнеме нищо друго освен личното имущество.

Този проект на промени в КТ първо ще бъде обсъден следващата седмица на тристранка и след това ще бъде разгледан и от парламентарната социална комисия.

Синдикатите подкрепят предложението, но работодателските организации със сигурност ще са против.

Националистите внесоха и проект на промени в Закона за ДДС, с които предлагат намаляване на ДДС от 20% на 10% за българските хранително продукти.

При най-ниски доходи на българските домакинства в цяла Европа е непонятно защо същите трябва да бъдат натоварени с едно от най-високите ДДС.

Визирайки непосилните цени на храните в страната ни и данъка добавена стойност към същите, ние трябва да признаем, че редица хранителни стоки в България са по-скъпи от аналогичните им в редица държави от ЕС. 

В Германия – 19%, Гърция – 13% (при 683,76 евро мин.заплата), Испания – 10% (при 748,30 евро мин.заплата), Франция – 19,6% (при 1430,22 евро мин.заплата), Италия – 10 %, Кипър – 18% (при 840 евро мин.заплата), Люксембург – 3% (при 1801,49 евро мин.заплата), Малта – 0% (при 679,87 евро мин.заплата), Холандия – 6% (при 1456,20 евро мин.заплата), Австрия – 10%, Словения – 9,5% (при 763 евро мин.заплата), Словакия – 10% (при 337,70 евро мин.заплата), Финландия – 14%.

Според данните на ЕК от 2013 г. става пределно ясно, че ДДС върху храните в България е с едно от най-високите нива за целия ЕС, и то при положение, че минималните работни заплати в горепосочените държави биват в пъти по-високи от тези в България.

Факт, който поставя българските граждани в едно крайно неприемливо, неравнопоставено и несправедливо социално положение спрямо гражданите на другите държави членки на ЕС, пише в мотивите към предложението за промени в закона.

 

 

 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.01 2014 в 17:27

Аз пък предлагам със закон да се приеме - да се разпродава имуществото на всички министри, депутати и председатели на партии, и техните роднини и приятели, при всеки негативен доклад на еврокомисията за времето на мандата за който е даден съответния доклад, а въпросните депутати и министри след като бъде конфискувано тяхното имущество - да бъдат задължително продавани в робство в Мавритания и Судан, и парите от продажбата и процент от приходите от бачкането им на памука - да бъдат целево превеждани във фонда за лечение на деца.
Робията им в полза на обществото - да бъде заснемана и предавана със специално издание на ВИП брадър.

23.01 2014 в 16:41

Мога да направя още по популистки предложения:

1. ДДС за фирми, свързани с управляващата партия или коалиция да се въведе на нива -20% (минус 20%)

2. С цел протежиране на българското нито един държавен служите, включително депутати и от зам министри надолу да не могат да ходят по чужди курорти като Варадеро и други подобни, независимо на чия сметка.

3. За да стане някой работодател да внесе в бюджета (без възможност за последващ контрол) толкова средства, че да стигнат за заплати на наетите служители за пенсии. Виж приложение 1.

4.За да се кандидатира някой за депутат да внесе на депутата който ще замести средства в размер колкото му поиска председателя на парламентарната група.

5. Ако някой види депутат да се тъпче с гадна храна в ресторант или където и да е, да заплати за половин кило черен хайвер с гарнитура трюфели за депутата. Освен това, според теглото на депутата и без негово съгласие за пропорционално количество Дом Периньон, ако депутат не иска по-скъпо. Виж приложение 2.

6. Ако някой гей от управляваща партия или коалиция поиска сексуална близост с избран от него индивид, индивида му се поднася на табличка с панделка. Цвят на панделката - виж приложение 3.

7. Ако на някой депутат му харесват горните предложения, срещу определена сума ще преработя предложение 2. Виж приложение 4.

23.01 2014 в 16:18


В България комунизмът в мисленето е неизкореним още от времето на Андрешко.
Чорбаджията изедник по презумпция е:
1. Престъпник, който когато и да вкараш в затвора, все е късно. Затова работниците имат право да крадат от него каквото могат, а когато не могат, да крадат работно време.
2. Абсолютен некадърник, незаслужено получил статута си. Затова работниците имат право да не изпълняват разпорежданията и да кръшкат от работа винаги когато могат.
3. Безкрайно богат. И каквото и да откраднат работниците от него, или каквато и загуба да понесе - бълха го охапала.

Опитайте се да преведете израза "чорбаджия изедник" на който и да е чужд език и ще разберете защо в България скоро няма да се живее по- богато.

23.01 2014 в 13:49

В картите Таро,"клоунът" е под $22...той е началото и краят,
но за да се схванат някои неща,трябва по-задълбочена мисъл..

23.01 2014 в 13:47

Много добри предложения, независимо кой ги внася.

23.01 2014 в 13:18

Ха-ха!
От глупостите на този клоун има полза за народа! :)
Сега се чудят как да направят мили очи, та току-виж дупедатите от всички партии прекарали някой полезен за нацията закон, покрай основното си предназначение в парламента - обслужването на "върхушката"!...