Аспаруховчани недоволни от временните фургони, няма телевизори (снимки)

OFFNews 07 август 2014 в 15:43 6826 10

Недоволен аспаруховчанин.

Снимка Нова телевизия

Недоволен аспаруховчанин.

Във варненския квартал „Аспарухово”, който пострада сериозно от наводненията, тази сутрин трябваше да започне настаняването във фургони на хората, останали без дом, съобщават от общината на града.

Готови за използване са 29 временни жилища, но почти никой не иска да се нанесе да живее в тях - едва 30 души са поискали да се настанят във фургоните, информира Нова тв. Причината е, че според аспаруховчани условията са лоши и неподходящи за живот и ще отседнат там единствено защото няма къде другаде да отидат.

"Тук няма нищо. Трябва в къщата да има телевизор. Не съм ли прав? Трябва да има маса, столове, но то къде ще го слагаш. То не може да дишаш вътре", каза един от жителите на "Аспарухово" пред Нова тв.

Фургоните са оборудвани със санитарно помещение, кухня и спалня.

На разположение са 11 големи и 18 малки фургона, поставени в бившето военно поделение "Сокол". В тях е предложено да бъдат настанени 52 семейства (146 души), но декларация за отказ са подписали около 100 души, съобщават от Община Варна.

До момента помощи от общината са получили 122 домакинства по 500 лв. за наем за първия месец, 334 домакинства – по 300 лв. еднократна помощ, гласувана от общинския съвет. Още 166 души са подали декларация с искане за такава помощ.

294 домакинства са получили по 325 лв. от Агенцията по социалното подпомагане, още 94 чакат. На близките на 6 от жертвите са изплатени по 10 000 лв., за останалите 7 предстои уточняване на документите, обясниха от Агенцията.

141,3 млн. лева са парите, за които Варна кандидатства пред фонд „Солидарност” на ЕС. Средствата са за дейности по цялостна превенция и укрепване на територията на общината.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews