Асоциация, назначила украински бежанци на работа, събира пари да си плати глобите от държавата

OFFNews 18 декември 2023 в 18:26 2888 0

И магистратите не приеха твърдението, че става дума за бежанци

Снимка Пиксабей

И магистратите не приеха твърдението, че става дума за бежанци

Варненската асоциация „Хипофиза“, която през миналата година назначи шестима украински бежанци да работят като здравни медиатори (лекари, рехабилитатор, психолози и логопед), организира кампания, за да си плати глобите, наложени ѝ от Инспекцията по труда.

Основната задача на назначените на работа здравни работници от Украйна беше да се грижат за около 100 техни сънародници – бежанци, с хронични заболявания и увреждания, настанени в база „Железничар“ в курорта „Златни пясъци“.

И шестимата са били назначени по т.нар. програма за субсидирана заетост „Солидарност“, която по-късно беше прекратена от държавата, посочват от асоциацията и допълват, че заради неясноти по програмата по сигнал към Инспекцията по труда им е направена проверка.

„При проверката беше установено, че не са подадени заявления по чл. 10 ал.1 от Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност (ЗТМТМ) и бяха съставени актове и впоследствие наказателни постановления в размер на 12 000 лева. Обжалвахме наказателните постановления, като част от сумите бяха намалени и в момента общият размер на наказателните постановления е 10 000 лева плюс разноски в размер на 500 лева“, поясняват от организацията.

Информацията, за която претендира Инспекцията по труда, се дублира с идентично уведомление, което работодателите подават в НАП и което касае трудовите мигранти у нас от трети държави, но според европейска директива, която България не синхронизира вече 20 месеца, бежанците от войната в Украйна са с по-различен статут. Той автоматично им дава достъп до трудовия пазар у нас.

Така макар евродирективата да е над националното законодателство, след като парламентът не е приел промяна в Закона за трудовата миграция, нормативният пропуск води до санкции за работодатели и НПО, които помагат на бежанците.

Освен Асоциация „Хипофиза“, в списъка на наложените глоби в района на Варна са още хотелиери и ресторантьори. Неправителствената организация обаче е с най-много актове – 6.

В края на април от Инспекцията по труда посочиха, че към тогавашна дата, от близо 17 хил. започнали работа у нас украински бежанци след началото на войната, до инспекцията са подадени около 8500 уведомления.

Два поредни съдебни състава – в Районния съд във Варна и в Административния съд, са приели, че „престъплението е със завишена степен на обществена опасност и не е маловажно“.

Магистратите не приеха и твърдението, че става дума за бежанци, които съгласно европейска директива имат достъп до пазара на труда, а не трудови мигранти, уточняват от Асоциация „Хипофиза“.

В хода на делата става ясно, че подадените уведомления за започване на работа остават в архива там, където се подадат – било то онлайн или в съответната дирекция. При проверка не може да се получи информация дали за дадено лице е подадено уведомление или не. В Инспекцията по труда при проверка ползват същата информация, която вече фирмите са подали в НАП. Това са направили и от Асоциация „Хипофиза“.

„Към момента (след спиране на програмата за субсидирана заетост „Солидарност“ – бел.р.), въпреки нашите настоявания, срещи и писма никой не се грижи за хората в база „Железничар“, тяхното оцеляване е отговорност на доброволци. Там има пациенти с онкологични заболявания, слединсултни състояния, хора с двигателни увреждания на инвалидни колички, хора със сериозни сърдечно-съдови заболявания. Почти всички са възрастни и не говорят езика.

Исканията ни към социалното министерство, националния щаб, община и международни организации да бъдат назначени лица, които да се грижат за тях, както и за настанените бежанци с хронични заболявания и увреждания в базата на Министерски съвет в Слънчев бряг засега са без резултат", посочват от Асоциация „Хипофиза“.

Сметката на организацията, която от началото на войната не спира да помага на украинските бежанци, разчитайки само на дарения и доброволци, е запорирана. Освен задълженията по делата, се дължат и разходи на частен съдебен изпълнител. Общата сума, за да се покрият глобите, наложени от Инспекцията по труда за назначването на шестима бежанци на работа, е 11 612 лв.

Сдружение Асоциация Хипофиза
IBAN: BG24FINV91501215438212
Първа инвестиционна банка

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!