''Арсенал'' е най-големият дарител на пилона на Рожен

OFFNews 19 юли 2023 в 12:36 6553 8

Пилонът на Рожен

Снимка Прессекретариат на президентството

111-метровият пилон с българското знаме

Оръжейният завод "Арсенал" е най-големият дарител за изграждането на пилона с трибагреника на Роженските поляни, става ясно от публикация в сайта "За Казанлък".

Името на оръжейния комплекс бе изписано на първо място в основата на пилона на знамето.

Не се посочва размерът на дарената сума. Известни е, че други дарители са отпуснали шестцифрени суми в лева.

Сайтът публикува снимки, предоставени лично от Христо Ибушев - изпълнителен директор на „Арсенал“ АД и „Арсенал – 2000“ АД, като става ясно, че той е присъствал на церемонията в Родопите.

Ибушев е цитиран да казва, че фирмата се е включила в дарителската кампания, "водена от желанието българите да се обединяваме в името на добри и патриотични каузи. Тук няма политика, има единствено родолюбие, което няма как човек да не почувства с цялата си сетивност, когато е в Родопите и засвирят тези изумителни каба гайди, а българското знаме се вее над всички ни“.

„Арсенал“ окуражава всички родолюбци да посетят това забележително място с Роженското знаме и да се почувстват част от магията на Родопите и на България, завършва публикацията.

Официално автор на идеята за Пилон „Рожен“ е Симеон Караколев - управител на фондация "Наследство в бъдещето" и основател на Национална овцевъдна и козевъдна асоциация. Патрон на инициативата стана президентът Румен Радев, а журналистически разследвания, вкл. на OFFNews, показаха, че от държавни дружества и учреждения е било поискано да се включат с дарения.

Пилонът бе официално открит на 13 юли. Знамето на него е с рекордните размери от 21 х 320 метра и площ от 7000 кв. м. Цената за издигането му е около 1 млн. лева. Голяма част са събрани от дарения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

5

PaulPierce

19.07 2023 в 20:49

Тоест пилонът е финансиран с печалбата от оръжие, с което в момента се избиват руснаци, а значителната сума по закупуването се е вляла в турската икономика.

14469

2

случайно прочетох

19.07 2023 в 14:23

Кой взема решение в една държавна фирма колко средства да дари и за каква кауза?

723

1

user4eto

19.07 2023 в 14:22

Руменееееей миротворецо, защо взе парите от войнолюбците, за тази патриотична дейност?
 
X

Да помогнем на украинските деца!