Арестуваха кметица в Пловдив за далавери с храна за детски кухни (обновена)

OFFNews 10 юли 2014 в 16:45 6095 8

Райна Петрова

Райна Петрова, кмет на район Централен в Пловдив, е арестувана вчера след проведена съвместна операция на Окръжна прокуратура и ДАНС.

Петрова е обвинена в търговия с влияние - във връзка с доставка на храни за детски градини, ясли и детски кухни.

Тя е задържана за 24 часа. Спрямо нея е взета мярка за неотклонение „парична гаранция" в размер на 5 000 лв.

Според прокуратурата Петрова е осигурила на фирма "Надежда 2000" ЕООД доставката на хранителни продукти за детските градини, ясли и кухни, които са били на високи цени.

Според обвинението тя е сключила с фирмата неправомерно договори за около 1,3 милиона лева в периода май 2012 – март 2014 г. Имало е и оплаквания от директорки на градини, че получават гранясали стоки, с изтекъл срок на годност.

Освен това Райна Петрова е обвинена и че е осигурила поръчки в размер на 376 хиляди лева за доставка на хранителни продукти за детски градини на същата фирма.

Според информации в медиите в замяна кметицата е получила ваучери за пътуване до Тайланд заедно с дъщеря си Даниела.

Най-тежкото наказание, което се предвижда от закона за повдигнатите спрямо Петрова обвинения, е лишаване от свобода от една до осем години. Също така е предвидена и възможност за лишаване от право да заема държавна или обществена длъжност. 

Собственичката на въпросната фирма Надежда Минчева също е била арестувана, а по-късно пусната срещу същата сума както Петрова – 5 хиляди лева парична гаранция.

Окръжна прокуратура - Пловдив е внесла в Окръжен съд - Пловдив искане за отстраняване на Райна Петрова от длъжност.

Съдът ще се произнесе по искането в понеделник, 14 юли. 

От Община Пловдив се въздържаха от коментар по случая. В специално писмо до медиите от пресцентъра се казва: „По повод съобщението за повдигнати обвинения на кмета на район "Централен" в Пловдив г-жа Райна Петрова, от Община Пловдив заявяме, че ще се въздържаме от всякакви коментари до произнасянето на компетентните органи“.

Петрова е родена през 1968 г. в Пловдив. Завършва ПУ „П. Хилендарски", специалност начална училищна педагогика. Има следдипломна квалификация по Организация и управление на образованието. От 1995 г. е директор на НУ „Св. Климент Охридски". Автор на 12 книги по организация и управление на образованието. Ръководител е на секция „Образование" в сдружение ГЕРБ. Кмет на Район "Централен" от 2007 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови