Антигенното тестване сред учениците е, за да се види заболяемостта от COVID-19 в училищата

OFFNews 10 февруари 2021 в 21:38 1887 0

Целта на провеждането на антигенно тестване сред учениците е да се направи "моментна снимка" на заболяемостта от COVID-19 в училищата след частичното възстановяване на учебния процес.

Това стана ясно след срещата на министрите на здравеопазването и образованието с представители на Асоциация "Родители" по повод проучването сред родителите, свързано с нагласите им към възможността учениците да бъдат тествани с бърз антигенен тест.

По време на разговора бяха обсъдени най-често задаваните въпроси в последните дни от страна на родителите.

От МОН смятат, че с антигенното тестване ще се гарантира максимално безопасна среда, за да продължи присъственото обучение. 

Ето и останали отговори на въпроси на родителите:

- Тестването ще може да бъде проведено на желаещите ученици от 1. до 12. клас. То няма да е задължително, а по желание и със съгласието на родителите. Тестване няма да се прави на децата в предучилищна възраст – в детските градини. 

- За резултатите на всеки един ученик ще бъдат уведомени лично неговите родители, а при необходимост от последващи действия (карантиниране на паралелка и/или допълнително изследвания на контактни лица) - съответният класен ръководител и директор на училище.

- В резултат на получената информация от проучването и осигуряването на необходимия брой тестове, ще бъде определено за отделните училища времето и медицинските специалисти, които ще извършат тестването. На учениците ще бъде направен антигенен тест от медицинско лице, като процедурата цели откриване на вируса, което може да предизвика локален дискомфорт.

- PCR тест е възможно да бъде назначен само в случаи, когато това е предписанието и препоръката на медицинско лице.

- На този етап не се предвижда прилагане на тестове за откриване на антитела сред учениците и учителите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!