Анонимни "неспящи студенти" се "осъмниха" в безкористността на колегите им в СУ

Александра Маркарян Последна промяна на 28 октомври 2013 в 13:01 4122 28

Oкупираният Софийски университет. Снимка: Сергей Антонов
Oкупираният Софийски университет. Снимка: Сергей Антонов

 

Анонимни лица, нарекли се "неспящите студенти", се "осъмниха" (според собствения им правопис) в безкористността на студентите, окупирали Софийския университет и на преподавателите, които ги подкрепиха.

В няколко абзаца в писмо, изпратено и до OFFNews, те се се презастраховат, че не са контрапротестиращи, че нямат "никакви политически, идеологически или каквито и да било други пристрастия или зависимости", че не са платени и не изпълняват поръчки. Определят се като "българи - независими, горди, обичащи безрезервно България и желаещи да направят нещо за нея със своите ежедневни усилия и лишения". По думите им първоначално подкрепяли окупацията на СУ, били против решението на Конституционния съд по казуса "Пеевски" и участвали в протестите. 

"Осъмнили се", както небрежно пишат в писмото си, в колегите си, след декларацията им от 25 октомври и решили да проведат собствено "разследване".

Наричат протестиращите и подкрепилите ги преподаватели "новите ни национални щурмоваци" и прокарват версиите за връзки между тях и политически партии и собственици на медии.

Подкрепилата студентите си доц. Милена Стефанова, зам.-ректор в СУ, е била в листите на СДС за общински съветник в София, пишат те. Другата й "вина" била, че "си партнира" с Надежда Михайлова  във фондация "Институт за демокрация и стабилност в Югоизточна Европа". Тя е и във фондацията "Сорос център за културни политики" с Георги Господинов и Нели Огнянова, пишат анонимните.

"Все още ли си мислите, че ние сме консипратори и че това е някаква измишльотина, с която искаме да опропастим усилията на новите ни народни будители ? Ако е така, то сега ще ви оровергаем", питат те (в цитата е запазен оригиналният им правопис).

"Гореспоменатите Георги Господинов и Нели Ангелова Огнянова върло застанаха на страната на ранобудните поспаланковци", пишат още те.

По-надолу в писмото протестиращите студенти са наречени "фанатизираните революционери".

Анонимните, които първоначално подкрепяли окупацията по собствените им думи, упрекват писателя Георги Господинов, че бил един от първите интелектуалци, който също подкрепил протеста. Той "си правил компания" със Саша Безуханова в институт "Отворено общество". От текста им не става ясно дали и защо това е порочно.

Упреците към проф. Огнянова са, че тя е сред управителите на фондация „Институт за евроатлантическа сигурност“. "Забележете кои са нейни другарчета там – бившият ни премиер Иван Костов и Надежда Михайлова", пишат анонимните "неспящи студенти" и питат дали случайностите не били станали прекалено много.

"Ако питате Ранобудните студенти, те ще ви кажат, че всичко, което се пише против тях е невярно и конспиративно, отнасяйки се с ирония и сарказъм към обвиненията (от писмото не става ясно точно какви са те - бел. ред.). Но окупаторите-юнаци никога няма да отговорят аргументирано на нападките, просто защото не могат да им отговорят подобаващо. И ние искахме да могат, ама, а де – май са недоспали, милите, а и явно провизиите им от народна любов вече са на привършване и те добре осъзнават това", пишат анонимните, представящи се за студенти.

Един от стожерите на студентите - проф. Калин Янакиев - пък бил виновен, защото бил сред управителите на "Демокрация" - "фондация с дейност в частна полза" (отново не става ясно защо това е престъпление). Той бил свързан с Александър Божков, Филип Димитров, Екатерина Михайлова, Надежда Михайлова и Иван Костов.

Анонимните, обявили се за студенти, твърдят, че имало много спекулации за свързаността на протестиращите с "кръга "Прокопиев", но те не искали да споделят, а просто давали факти.

Обявилите се за студенти хвърлят кал и по медиите, които отразяват протестите.

"Прави впечатление, че има няколко медии, които полагат сериозни усилия да отразят всеки издаван звук от хъркащите ранобудни. Няма как да не забележим активността на „Капитал“ и „Дневник“ – мислим, че всеки знае кой е техен собственик. На очи се набива антиправителствената информационна служба „Норешарски.ком“. Няма как да не отбележим и сериозната активност на „Медиапул“ и на „Офнюз“. Репортери на тези медии и информационни агенции буквално спят – чувал до чувал – с ранобудните студенти в техните опити по добричинтуловски да разбудят юнаците балкански".

По-надолу те "разкриват" общоизвестни "тайни" - че Mediapool е на Стояна Георгиева, а главният редактор на OFFNews се казва Владимир Йончев. Оттам нататък се демонстрират връзки между Георгиева и Галя Прокопиева, между другия собственик на Mediapool Десислава Кръстева и бившия премиер Филип Димитров, Меглена Кунева и Саша Безуханова.

Според анонимните, представящи се за студенти, всичко, което се случвало в "изстрадалото ни Отечество" през последните няколко месеци можело да е "някакъв олигархичен и задкулисен план да се предизвика институционална криза, на базата на която да се появят нови „месии“, хора с „морал“ в политиката".

"Мислете, драги приятели! Нужна ни е логична, критична и аналитична мисъл, постоянно просвещение и подобряване на личните ни възможности да осмисляме рационално, дълбоко, обективно и безпристрастно всякаква информация. Само така можем да бъдем по-трудно манипулируеми и контролируеми от нашите политически, управленски и олигархини елити. Само така можем да бъдем по-близко до истината. Само така може да живеем в една по-добра и нормална България", завършват анонимните "неспящи студенти".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.10 2013 в 00:21

Хайде да не публикувате анонимки!

29.10 2013 в 00:20

ФБ профил на Делян Пеевски в неделя: "Братя и сестри, група студенти блокират демокрацията в България!"

28.10 2013 в 18:05

Активен или пасивен си? За да ми стане ясно праскат ли те или праскаш редактора.

28.10 2013 в 16:50

Е, сега де, пак се обиждаме на "вишо". Сипем заплахи. Уркопирай или умри! Демократизатор. Кубинска история - червени комунистически лозунги наопаки. Ама за кубинките ми нищо не казваш, хахаха...

28.10 2013 в 16:18

Кутево-добревите тролчета................

28.10 2013 в 15:57

Не се напъвай. Не ти се отдава :) А и замириса.

28.10 2013 в 15:54

колко предвидимо, фондациите да надничат зад гърба на повечето протести ;)
тя истината така или иначе излиза на бял свят , да видим какво ще изскочи от тази

28.10 2013 в 15:42

анонимният Бареков хахаха

28.10 2013 в 15:29

1)“Искаме предварително да поясним, че ние нямаме никакви политически, идеологически или каквито и да било други пристрастия или зависимости. Не сме платени, не изпълняваме политически, партийни, олигархични, мафиотски или някакви други интереси. Не сме и част от контрапротестиращите…”

2)“Пак повтаряме – това е една самостоятелна инициатива на едни радетели за истина и справедливост, а не някаква поръчка.”

3)“… за да не кажат после някои, че сме конспиратори, лъжци и изпълнители на някакви поръчки...”

4)“Все още ли си мислите, че ние сме консипратори и че това е някаква измишльотина, с която искаме да опропастим усилията на новите ни народни будители?”

Eeee, прекалихте, другари, цели 4 пъти! Започне ли някой да убеждава и твърди повече от 2 пъти, че е с “честни сини очи”, работата яко засмърдява. Пък то "осъмняването" идва от осъмването на "Позитано", все пак цяла нощ не се спали хората.

28.10 2013 в 15:28

Като родител на двама студенти на съответната възраст бих вметнала, че нито моите деца, нито връстниците им, които познавам, използват стил на изразяване,дори и бегло подобен на въпросната декларация . Поколението им се изразява по друг начин. Изводите си правете сами.