Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Ангел Бончев си връща откупа от 157 000 евро

OFFNews 30 декември 2013 в 09:22 4121 1

Ангел Бончев
Ангел Бончев

Бизнесменът Ангел Бончев окончателно спечели съдебната битка за направеното от него под натиск дарение от 157 000 евро, съобщава "Правен свят".

Парите бяха дарени на Фондация "Утре за всеки" и бяха условие, за да бъде освободена Камелия - съпругата на Бончев, която бе отвлечена от групата, станала известна като "Наглите".

Бончев спечели на две инстанции делото срещу фондацията и тя бе осъдена да върне парите. С определение от 27 декември Върховният касационен съд (ВКС) не допусна касационно обжалване на решението на Софийския апелативен съд (САС), с което в сила остава решението за унищожаване на договора и за връщане на парите, които Бончев е дарил.

"Утре за всеки" е осъдена да плати и над 15 000 лева държавни такси по делото, както и над 6000 лева адвокатско възнаграждение, пише "Правен свят".

Спор по време на делото предизвика датата, на която са дарени парите. Всички съдебни инстанции приеха, че дарението е направено на 29 юли 2008 г., а не на 30 юли, след като вече похитителите са освободили Камелия.

Спорният момент бе именно в тези часове, защото от фондацията твърдяха, че няма как Бончев да е направил дарението под натиск, защото сметката им била захранена с парите чак на 1 август, а съпругата на Бончев била освободена предния ден. Преводът започнал на 30 юли, пак след освобождаването на Бончева, което става същия ден, но рано сутринта. По делото се доказа, че преводът е нареден от Бончев на 29 юли в 17,26 часа, но банката работи до 17,30 ч и затова парите не са преведени в същия ден.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!