Ананиев: Брошурата с прегърнати мъже не е за училищата, служители от 5 РЗИ са ги занесли там

OFFNews 27 февруари 2019 в 16:12 3868 1

Снимка БГНЕС, архив

„Брошурата „Любов без последствия“ не е предназначена за училищата, а за кабинетите за анонимно и безплатно консултиране и изследване на ХИВ/СПИН (КАБКИС). Това заяви здравният министър Кирил Ананиев по повод това, че брошурата с прегръщащи се мъже беше разпространена в редица училища. 

Той уточни, че брошурата е създадена през 2006 г., а след това е преиздавана през 2009 и 2017 г., като е била насочена целевата група МСМ (мъже, които правят секс с мъже).

Тези брошури са пуснати до всички Регионални здравни инспекции, откъдето вече се разпространяват. Ръководствата на пет регионални здравни инспекции обаче самостоятелно са взели решение да разпространят брошурата в училищата. Това са РЗИ-Монтана, РЗИ-Видин, РЗИ-Ямбол, РЗИ-Кърджали и РЗИ-Хасково, стана ясно от думите на министъра.

„Съществува разписан регламент, по който брошурата е следвало да бъде разпространена само и единствено в КАБКИС, поради което след като преди седмица получихме информация, че се разпространява в учебни заведения, съвместно с Министерството на образованието и науката веднага разпоредихме изтеглянето ѝ от училищата, за да не достигат до децата“, допълни Ананиев.

„Това е провокация, която ще се разследва“, каза министърът. Той беше категоричен, че всички длъжностни лица, които са допуснали разпространението на брошурата в учебните заведения, ще понесат наказания.

На въпрос на OFFNews дали брошурите са оставени в училище, или са давани на ученици от медицинските лица от здравното министерство отговориха, че това е един от въпросите, които са обект на започналата проверка, като случаят се разследва от всички възможни страни. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови