Алпинистите са открили тениска, храна и медицински пакет на Боян Петров

Няма непроверено място под лагер 3, категоричен е човек от екипа на българина

OFFNews 14 май 2018 в 10:12 26749 1

Снимка bTV

Посланикът на Китай у нас Джан Хайджоу обясни подробности за операцията по издирването на Боян Петров

Алпинисти от издирвателните екипи под връх Шиша Пангма са открили вещи на Боян Петров в лагер 3, потвърди посланикът на Китай у нас Джан Хайджоу в интервю за bTV. Намерени са тениска, медицински пакет, шоколад, беззахарна храна и инжекции с инсулин. Известно е, че алпинистът страда от тежка форма на диабет. Уточнено е, че тези вещи принадлежат именно на Боян.

Групата А от спасителните екипи е открила следите от него на 12 май, след 13-часово изкачване, като точно в 12:50 ч е стигнала до лагер 1 на 7300 м.

На 13 май четиримата от група А са се изкачили нагоре от лагер 1. В 17:30 следобед спасителите са достигнали до 7950 метра, съвсем близо до върха. Шиша Пангма е висок 8017 м. Времето сериозно се е влошило, видимостта е била под един метър. Затова, от съображения за сигурност, групата се е оттеглила към лагера. По план групата ще опита днес да изкачи върха, обясни посланикът.

В същото време група Б е тръгнала за издирване нагоре от лагер 2, намиращ се на 6800 метра. Алпинистите внимателно са са претърсили района, вкл. скали и пукнатини, но не са открили нищо.

Междувременно е получена информация от българската страна, че по съображения за сигурност не настояваме за изкачване на върха. Това потвърди и жената на Боян Петров - Радослава Ненова. Сега китайската страна обмисля ситуацията, за да измисли най-ефективен план за издирването.

Очаква се двама българи от екипа на Боян да отпътуват с хеликоптер от Катманду, за да проверят две забелязани преди черни точки. Но предвид суровите климатични условия това едва ли ще се случи днес, каза Джан Хайджоу. Точките са на височина 4000-5000 метра.

Алпинистите, издирващи българина, са 25 души. Сред тях е най-известният китайски алпинист и началник на бюрото на спорта на китайския автономен район. В операцията участва и алпинист, изкачил всички осемхилядници. Има и медицински екип и логистици, общо около 100 души, добави посланикът на Китай.

Дипломатът показа и снимка на атмосферните условия под Шиша Пангма тази сутрин. Кадърът е заснет на 3700 метра надморска височина.

Няма непроверено място над лагер 3. Алпинистите са минали на 10 метра под върха и са имали визуален контакт, огледали са всичко внимателно, обясни във включване в сутрешния блок на bTV Деян Петков от екипа на Боян.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

14.05 2018 в 22:50

Не че знам мястото, но у мене възникват тъпи въпроси.
Например, защо всички тия хора не са длъжни да надписват вещите си. В армията например, оръжията имат номера, и се знае на кого са зачислени. А всички останали предмети имат табелки и етикети с имената на войниците. Освен смъртните медальони на всеки човек.
И съвсем не разбирам проблемът с връзката. Спътниковите телефони не работят постоянно. Освен дето са бавни, и пият много ток. Какъв е проблемът, там да има радиомрежи? Зер по целите маршрути, очевидно има пряка видимост. И значи вършат работа какви да е маломощни радиостанции, за които не трябват много батерии. И даже няма нужда от жив радист в тия базови лагери - ретранслаторите са измислени отдавна.
Ако някой знае - да каже. Сам не съм алпинист, но ми се струва, че там се случват много повече тъпотии от допустимото.