Боян Петров може да е пропаднал в пукнатина

Ако няма резултат, издирването може да бъде прекратено днес

OFFNews Последна промяна на 14 май 2018 в 08:24 15526 0

Боян Петров може да е пропаднал в пукнатина

Вероятно е алпинистът Боян Петров да е пропаднал в пукнатина в ледник, който се намира в подножието на върха.

Такава версия изказаха Кирил Петков, който е на мястото на спасителната операция и журналистът Петър Атанасов пред Нова тв.

Петков обясни, че днес времето се е влошило сериозно - има мъгла около цялата планина, вали сняг и няма видимост. Това наложило групата от шерпи, които пренощуваха в лагер 3, вместо да атакува върха, да се върне надолу.

По думите на Петков същинската мисия по издирването ще бъде на слизане, където са набелязани няколко точки около лагерите 1 и 2. "Ако и там няма следи, трагедията вероятно е станала между кемп 3 и върха, където има пропасти, покрити със сняг", поясни Петков и каза, че се в зависимост от резултатите мисията по издирването на Боян може днес да бъде прекратена. Мнението на шерпите е, че пукнатините в последната отсечка по изкачването могат да костват човешки живот и по думите на Петков спасителите вече издирват само тяло. 

Петър Атанасов застъпи същата теза - най-вероятно нещастие се е случило над лагер 3. "Защото той е бил видян за последен път от двамата италиански алпинисти на 3 май малко над лагер 3, изкачвайки се бавно към върха. В този район има много дълбоки пукнатини в ледника", поясни Атанасов и допълни, че тези пукнатини достигат десетки метри. 

"Това е бич за алпинистите. Много често те са покрити с навят сняг. Тук е въпрос на шанс да оцелееш. Едно от условията е да имаш партньор, другият е да се заклиниш – нещо, което се е случвало на Боян при други мисии. Но тук очевидно става дума за непреодолимо препятствие", обясни Атанасов. 

По думите му това, че Боян Петров е оставил сателитния си телефон не е нелогично и необяснимо. "Той никога не е носил със себе си телефона. Боян винаги е съобщавал за евентуалния си успех, когато е слизал в базовия лагер. Става въпрос за пестене на килограми", каза Атанасов и допълни, че стилът на изкачване на Петров е "лек, спортен". Телефонът тежи 300-400 гр., което е значителна тежест на тази височина, каза още той.

По отношение на открития инсулин той смята, че това са запаси, които Боян умишлено е оставил, отново за пестене на тежест. Животоспасяващите количества инсулин той винаги носил в себе си под якето, за да не замръзне. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови