Алпинисти спасяват днес малко лешоядче и яйце край Кресна

OFFNews 05 април 2017 в 06:30 2638 0

Днес в Кресненското дефиле квалифирани алпинисти от екипа на Зелени Балкани ще се опитат да вземат от гнездо малко лешоядче и яйце на грабливата птица. 

Операцията е съгласувана с РИОСВ Благоевград и се извършва по реда на специално разрешително, с което разполага екипа на Фонд за дивата флора и фауна (ФДФФ).

Акцията е в опит да се спаси потомството след умишленото натравяне с примамки на грабливите птици в района. Съвместна комисия от ФДФФ, РИОСВ Благоевград, полицията в Благоевград и ОДБХ е провела наблюденията на малкото и яйцето на единствените гнездещи птици и изводите от тях са крайно тревожни. Експертите са на мнение, че няма как останалите сами родители да се справят, за което говори и видимо недоброто състояние на малкото в гнездото.

До момента са открити 17 мъртви лешояда в района на Кресна. Реалният брой на жертвите се оценява вероятно на над 30 птици.

Едният от откритите вчера умрели лешояди в Кресненския пролом е В2С - Ники - малкото излюпено през 2016 г. от Врачански Балкан, което зимуваше в дефилето. Младата птица бе кръстена в рамките на Международна кампания, която обяви успешното връщане на белоглавия лешояд в Кресненското дефиле/Пирин и Стара Планина. Ники бе кръстен на Николай Ненчев – директор на ПП „Врачански Балкан“ като знак на признателност за неговия принос за завръщането на белоглавия лешояд в Стара планина. През студените месеци, Ники презимува в дефилето, привлечен от другите птици, които се придържат към площадката за подхранване на ФДФФ. За съжаление, той е една от жертвите на използването на отрови в пролома.

Сред останалите жертви има птици, които бяха на гнезда, възрастни с потенциал за размножаване, както и млади такива.

Случаят на практика провали 15-годишните усилия на природозащитниците за връщането на вида в района на Кресненското дефиле и Пирин и върна програмата с години назад.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови