Все повече белоглави лешояди се заселват в Източните Родопи

OFFNews 13 март 2017 в 15:49 2769 1

Популацията на белоглавия се е увеличила със шест двойки в сравнение с миналата година и вече наброява 86 двойки. Добрата новина дойде след приключването на редовния мониторинг на белоглавия лешояд в Източните Родопи. Това е рекордна численост, която показва увеличение с над 20% само за 3 години.

През февруари месец екипите на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) посетиха всички известни настоящи и исторически находища на вида в Източни Родопи и установиха 86 заети гнезда като 62 двойки вече мътят, а останалите все още са в процес на строеж и ремонт на гнездата. Благодарение на поставените сателитни предаватели на възрастни птици бе установено гнездене и на скала, която до момента не е била обитавана от белоглави лешояди.

Откритието стана възможно благодарение на информацията  от предавателя на лешояда Вихър. След като прекара половин година в Гърция, Вихър се завърна в началото на зимата в района на Студен кладенец и през февруари бе наблюдаван в гнездото заедно със своята партньорка.

Междувременно лешоядът Буря е избрал района на Маджарово и също вече мъти своето яйце. Двойката е избрала за свое гнездо скална тераса със слънчево южно изложение и красива гледка към меандрите на Арда. Това гнездо се използва от няколко години, а миналата година от там успешно излетя едно малко. Крум, третият възрастен белоглав лешояд с предавател, също бе наблюдаван да ремонтира гнездото си в района на язовир Студен кладенец.

Предстоят два месеца на непрекъснати грижи, в които и двамата партньори ще се сменят да мътят единственото си яйце, а през април се очаква в Източните Родопи на бял свят да се появи и новото поколение белоглави лешояди.

Белоглавият лешояд е бил широко разпространен в миналото в България, но от средата на ХХ век броят му силно намалява и в началото на 70-те години на ХХ век се смята за изчезнал. През 1986 г. е открита колония белоглави лешояди край гр.Маджарово, състояща се от около 20 птици и 3 гнездящи двойки. Тогава започват и първите преки дейности по опазването на последните лешояди в България. Така, в резултат на дългодишните усилия на БДЗП, видът постепенно възстановява популацията си и днес долината на река Арда приютява една от най-големите естествени колонии на белоглави лешояди на Балканите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови