Ахелой на протест срещу новото шосе за Слънчев бряг

Проблемът ще се реши с нов път до месец, обяснява АПИ

OFFNews 19 юни 2018 в 08:42 5982 0

Десетки жители на Ахелой излязоха на протест заради новия път към курортния комплекс „Слънчев бряг”, който беше официално открит в петък. 

Жителите на курортното градче твърдят, че с това трасе достъпът до къщите им е отрязан – шофьорите трябва да правят много опасна маневра, за да се включат в стар път, по който да стигнат до домовете си, съобщи бТВ. 

Още по-сериозен е проблемът за хората, които разчитат на автобусите, за да се приберат или да отидат на работа – оказва се, че някои от автобусите вече изобщо не спират в Ахелой. Според местните хора при изграждането на новото трасе има недомислици. 

Хората се недоволни, защото трасето заобикаля Ахелой и пътят им се увеличава двойно. Новият път беше открит в петък от премиера Бойко Борисов, който коментира, че пътят е обещан от 40 години. Само за две години в участъка са станали над 150 катастрофи, с четирима загинали и десетки ранени, припомня Нова тв. 

От агенция „Пътна инфраструктура” обясниха, че още следващата седмица започва работа по нов път към Ахелой, който трябва да е готов до месец. 

На 15 юни бе пуснато директното трасе на обходния път. С пускането на отсечката 5 месеца предсрочно се улеснява пътуването по път I-9 Слънчев бряг - Бургас преди началото на активния туристически сезон и се повишава безопасността на движение. С изграждането на новата отсечка интензивният транзитен трафик вече няма да преминава през Ахелой, с което се опазва живота и здравето на жителите на града и се намалява опасността от тежки пътни инциденти", твърдят от АПИ. 

От пътната агенция потвърждават, че за да се приберат от Слънчев бряг в Ахелой, жителите на града трябва да минат през Каблешково, но твърдят, че така пътят се удължавал само с около 300 метра от града. За пътуващите от Ахелой към Слънчев бряг има две възможности чрез новото кръгово кръстовище или чрез десен завой преди връзката за Равда. 

В писмо до Агенция "Пътна инфраструктура" от община Несебър заявяват, че за да се осигури безконфликтен трафик, общината ще осигури връзка за влизане в град Ахелой от съществуващото кръгово кръстовище на първокласния път с пътя за Равда и по общински пътища, поради което не е необходимо изграждането на ляв завой по директното направление. Изграждането му е изключително опасно поради намалена видимост и навлизане на трасето в хоризонтална крива, се казва в съобщението на АПИ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!