Агентите на ДАНС ще могат да ползват фалшиви документи

OFFNews 14 декември 2013 в 10:59 5605 8

Агенти на ДАНС
Агенти на ДАНС

 

Агентите под прикритие на ДАНС ще имат право да ползват фалшиви лични документи, изготвени им от общински и държавни органи. Това става ясно от промени в правилника на агенцията от тази седмица, пише "24 часа".

След край на тайна мисия, документите трябва да унищожат. Агентите няма да имат право да ползват фалшивите документи извън изпълнението на задачата, за която са издадени.

От ДАНС ще имат и регистър на всички използвани самоличности и документи по тях.

Тайните агенти могат да бъдат само служители на ДАНС, назначени в специално звено, също замаскирано с друго име.

Агентите ще се дават за ползване и на чужди партньорски служби.

Прикритието може да бъде ползвано от агентите само за законосъобразно изпълнение на задачите, е записано изрично в правителственото постановление.

Агенцията вече ще има и разследващи агенти, които ще работят по реда на Наказателно-процесуалния кодекс, става ясно от поправките в правилника на ДАНС, одобрени от правителството. Те ще работят заедно с прокуратурата и указанията на прокурора ще са задължителни за тях. Разследващите агенти всъщност ще са хората, които бяха прехвърлени в ДАНС от закритата НСБОП. Те ще имат право да арестуват или да призовават хора на разпит. Ще могат да канят на разговор и по телефон, факс или телекс.

В новите промени на правилника става ясно, че ДАНС ще може да създава и фондации, граждански сдружения и фирми.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!