Адвокат на Цветан Василев: Внушенията за връзка на банкера с Русия са заради жалбата 'Магнитски'

OFFNews 07 февруари 2020 в 10:54 2867 0

Адв. Христо Ботев

Много пресилени са думите на главния прокурор Иван Гешев, че бившият шеф на КТБ Цветан Василев "го пази Русия". Не вярвам, че Русия има нещо общо с него.

Това коментира в сутрешния блок на bTV един от адвокатите на бившия банкер - Христо Ботев.

Преди дни от прокуратурата обявиха, че главният прокурор е изпратил писма до европейски институции и до Сърбия с оплакване, че се бави екстрадицията на Цветан Василев. 

„В днешно време всичко, свързано с Русия, звучи негативно. Според мен Гешев иска да се покаже на американците“, коментира адвокат Ботев.

Според него писмата и думите на главния прокурор са атака срещу съдебната система на Сърбия и освен това искат да внушат връзка на Василев с Русия, за да не се задейства процедурата по закона Магнитски в САЩ, инициирана от бившия шеф на КТБ.

„Процедурата по екстрадиция е в съдебна фаза. Аз говорих с мои колеги и приятели, които нямат нищо общо с конкретния случай, и те са изключително възмутени от тези думи и тази намеса“, добави адвокатът. Той коментира като абсурдно твърдението, че Цветан Василев финансира партии в Сърбия и затова страната му дава убежище.

Скоро един българин каза нещо, което Цветан Василев от години повтаря – не се чувства сигурен за живота си и не може да разчита на справедлив процеси, добави още адвокатът.  По думите му в момента Цветан Василев е в Белград със семейството си, няма право да напуска Сърбия, но се движи свободно в страната. Здрав е, но не е оптимист, че ще може да се върне в България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!