50 жалби са подадени срещу списъка Магнитски

Мая Младенова 30 септември 2021 в 10:29 1506 0

Около 50 жалби са подадени досега в съда и в Министерството на финансите (МФ) от санкционирани по Магнитски български физически лица и фирми. Сред тях са и такива, попаднали в разширения списък, изготвен от българските власти.

Към 13 септември 2021 г. Министерството е получило общо 34 съобщения или призовки за образувани дела в Административния съд на София, се посочва в отговор на въпроси, зададени от OFFNews.

Отделно, в МФ са получени 16 искания за заличаване от разширения списък, който Министерският съвет одобри дни след налагането на американските санкции. В 8 от тези молби се твърди, че е отпаднала свързаността със санкционираните лица.

Финансовото ведомство не дава актуална справка за работата и заседанията на работната група, изготвила българския разширен списък на свързани лица и фирми. Мотивът е, че работната група не е държавен орган и тази информация не представлява обществен интерес. Не получихме и отговор на въпроса дали групата ще продължи да заседава и да актуализира списъка - с добавяне или изключване на лица/фирми.

САЩ наложиха санкции по закона "Магнитски" на 2 юни 2021 г. на Васил Крумов Божков, Делян Славчев Пеевски и Илко Димитров Желязков и на 64 свързани с тях компании.

Няколко дни по-късно излезе и разширеният списък, публикуван от Министерството на финансите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!