5 съвета за електрическа безопасност за вашия дом

OFFNews 08 юли 2021 в 15:04 1343 0

Обичаме електричеството! То ни дарява с топлина в студените зимни дни, прави домовете ни светли и уютни, осигурява ни достъп до всички възможни забавления (интернет, видео игри, телевизия и какво ли още не), дава ни възможност да ядем топла храна, когато пожелаем и още хиляди други неща. Електричеството прави живота ни по-приятен по толкова много начини! Но това не означава, че е безопасно. Споделяме с вас някои съвети за електрическа безопасност, които всички собственици на жилища трябва да знаят. И да практикуват.

Лесни съвети за електрическа безопасност у дома

Според редица проучвания в световен план най-сериозното бедствие, което е възможно да засегне вашия дом, е пожарът. Често той бива причинен от нехайство, недоглеждане, стари инсталации и неща, които не сме забелязали, докато не е станало твърде късно.

Съвет на специалистите е, че когато правите ремонт, премествате се на ново място, едно от най-важните неща е да направите инспекция на електрическата система. Всички нейни елементи, които не работят, или създават някакви проблеми, следва да бъдат подменени. За всеобща безопасност и сигурност.

Не е нужно да сте електроинженер, за да разбирате от основните правила за безопасност. Достатъчно е да сте отговорни. И да спазвате това, което сме написали по-долу.

1. Поправка или подмяна на проблемни захранващи кабели

Случвало ли ви се е да видите, че някой кабел е оголен. Или прекъсва по някаква причина и всеки път трябва да го мърдате по определен начин, за да заработи. Ако забележите, че защитното покритие на проводника е отстранено, не забравяйте да го смените или покриете с електрическа лента възможно най-скоро. Не експериментирайте и не чакайте да стане опасно. Подменете кабела. Не е скъпо и ще ви спести хиляди главоболия.

На кого да се доверите?

2. Не претоварвайте изходната верига

Всеки изход в дома ви е проектиран да доставя определено количество електричество. Ако включите твърде много устройства наведнъж, можете да предизвикате малка експлозия или дори пожар. Ако имате много неща, които трябва да включите, използвайте разклонител (разбира се, енергоспестяващ!), Който може безопасно да отговори на вашите нужди в конкретния момент.

3. Избягвайте удължителите, доколкото е възможно

Прокарването на удължители през къщата може да създаде предпоставки за инциденти като спъване, блъскане, падане и т.н. Това от своя страна не само ще доведе до нараняване, но и на повреда в електричеството. Представете си как се спъвате в кабел, който минава през целия хол, прекъсва се проводникът или контактът и хоп – проблем. Още по-сериозно би могло да е, ако при спъването, кабелът от стената се изтръгне. Тогава не само ще имате електрически, но и интериорни проблеми за решаване. Затова е добре да се помисли как да бъдат разположени кабелите още при самото настаняване или преместване в дома. За целта е най-добре да се доверите на електротехник.

4. Дръжте електрическото оборудване или контакти далеч от вода

От деца ни учат, че токът и водата не трябва да се срещат. Само че като възрастни рядко обръщаме внимание на тези елементарни, но важни правила. Защо е опасно? Защото водата

провежда електричество. И така дори и най-малкото излагане на тази опасна смес може да доведе до тежки последици и наранявания. Именно по тази причина всички контакти в дома са разположени далеч от вода и водни източници. Ако има изключения, за тях трябва много да се внимава. Винаги проверявайте дали сте избърсали добре в кухнята, особено около електроуредите, за да ги предпазите от намокряне.

5. Защитете малките деца от опасности

Малките деца са много любопитни и обичат да изследват почти всичко. В тази връзка всеки родител трябва да обезопаси дома по начин, който ще осигури спокойствие и безопасни игри на малките. Поставянето на защитни капачки на контакти е един от задължителните начини. Друго важно нещо, за което трябва да се помисли, са всички разхлабени шнурове из дома. Те трябва да бъдат подредени и поставени извън обсега на детето, за да избегнат неговия интерес и желание да ги дърпа. Затова най-добре ги подменете и ги скрийте така, че да не събуждат любопитството.

Източник: Sibel.bg

Електричеството безспорно е едно от най-добрите неща, случили се на човечеството. С негова помощ животът ни е по-лесен, по-приятен и по-дълъг. Но трябва да бъдем отговорни и да не го прахосваме, да пазим себе си и близките от евентуални негативни последици.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови