4 села на протест срещу обгазяването от пазарджишкото сметище

OFFNews 17 октомври 2015 в 17:56 4527 0

Снимка БНР

Протестиращи срещу сметището.

Повече от 200 души от селата Капитан Димитриево, Алеко Константиново, Главиница и Дебращица блокираха главния път Пазарджик – Пещера в знак на протест срещу всекидневното обгазяване от общинско сметище и с искане то да бъде затворено, предаде БНР.

По пътя се оформи дълга опашка от коли, но шофьорите изразиха съпричастие с положението на протестиращите, които, от своя страна, даваха път на линейките, пожарните и обществения транспорт.

С маски на лицата, протестиращите поставиха торби с боклуци на пътя и издигнаха плакати, на които пише: „Защо извършвате геноцид на населението около сметището”, „Искаме да сме информирани, искаме истината”, „Пазарджишка община е глуха за вопъла на населението си”.

Те се зарекоха, че ако новият Общински съвет не вземе незабавни мерки за затварянето на сметището, ще спрат работата на община Пазарджик.

Сметището при Пазарджик. Снимка: БНР.

Близо два пъти по-висока е честотата на онкологичните злокачествени заболявания на хората в Капитан Димитриево, спрямо жителите на Пещера, при приблизително една и съща възрастова характеристика – отчита д-р Николай Пенев, общопрактикуващ лекар в село Капитан Димитриево.

По думите му, селото почти няма семейство, в което да липсват заболели от онкологични заболявания. "Чести са левкозите, раковите заболявания на храносмилателната система и на белите дробове", обясни д-р Пенев пред БНР.

"Всякакви срокове за удължаване ползването на настоящото сметище са изтекли 2009-та година. От 2009-та година сметището, което използва град Пазарджик, е абсолютно незаконно, 100 % незаконно и то е незаконно 6 години. За мен е недоумение как може да съществува следният парадокс - община Пазарджик ползва незаконно сметище, не само че ползва незаконно сметище, което отдавна е надхвърлило капацитета си, но в момента то е удвоено като обем и площ, при условие, че общината е длъжна нерегламентираните сметища за собствена сметка да ги ликвидира – самата община Пазарджик формира такова незаконно сметище", допълва той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews