30% от хората не виждат проблем в това да следят тайно дигитално партньора си

OFFNews 30 декември 2021 в 15:00 2515 0

Снимка Pixabay

30% от хората не виждат проблем в това да следят тайно партньора си, показва ново проучване за софтуер за преследване. То е било поръчано от Коалицията срещу преследваческия софтуер. Проведено е сред 21 000 участници в 21 държави.

Т. нар. сталкер софтуер (stalkerware) позволява извършителят да следи дигитално личния живот на друг човек чрез мобилно устройство без съгласието на жертвата.

70% от анкетираните не смятат, че подобно поведение е приемливо, но 30% не виждат никакъв проблем да го правят при определени обстоятелства. 64% от тях биха го направили при подозрение, че партньорът им изневерява, ако е свързано с тяхната безопасност (63%) или ако смятат, че е замесен в престъпна дейност (50%).

Най-високо ниво на съгласие по отношение на наблюдението като цяло имат респондентите от Азиатско-тихоокеанския регион (24%), докато в Европа (10%) и Северна и Южна Америка (8%) по-малко хора намират това за приемливо.

Сталкер е софтуер, който се предлага в търговската мрежа и лесно се инсталира на нечий смартфон. Извършителят се нуждае само от физически достъп до телефона на жертвата си веднъж, за да активира преследващия софтуер и, както показва този доклад, повечето хора се доверяват на интимния си партньор достатъчно, за да им дадат тази възможност в даден момент.

Докладът на Kaspersky за дигиталното преследване във връзките, проведен онлайн от Sapio Research през септември 2021 г., показва, че 15% от респондентите по света са били задължени от партньора си да инсталират приложение за наблюдение. 34% от посочилите този отговор са преживели насилие от интимния си партньор.

"Опасно е да се оправдава упражняването на какъвто и да било контрол върху партньора в светлината на подозрения в изневяра. Превантивните кампании, насочени към проблемите на принудителния контрол, ревността и изневярата, биха били ценен инструмент срещу тези нагласи", обяснява Берта Вал Кастело, ръководител на изследователската и развойната дейност в Европейската асоциация WWP EN.

Софтуерът за преследване е наличен в търговската мрежа софтуер, който се скрива в дадено устройство и осигурява достъп до лични данни, например местоположението на устройството, историята на браузъра, текстовите съобщения или чатовете в социалните мрежи.

60% от участниците са признали, че не знаят какво е сталкер софтуер. Повече мъже са наясно със съществуването и употребата му, отколкото жени. По-младите хора са по-запознати от по-възрастните респонденти.

72% от запознатите със софтуера знаят, че той изпълнява функции като наблюдение на интернет активността (72%), записване на местоположението (68%) и запис на видео и аудио (60%). По-малка част са наясно, че той може да информира извършителя, когато жертвата се опита да го деинсталира (42%).

От януари до октомври 2021 г. почти 28 000 мобилни потребители са били засегнати. През този период е имало повече от 3100 случая в ЕС и повече от 2300 засегнати потребители в Северна Америка.

Русия, Бразилия и САЩ са трите най-засегнати страни в света. Германия, Италия и Обединеното кралство са първите три най-засегнати в Европа. Ако се вземат данните само за ЕС, вместо Обединеното кралство на трето място е Франция.

Коалицията срещу преследваческия софтуер обединява повече от 40 организации, включително ИНТЕРПОЛ.

Оттам съветват потребителите, които подозират, че може да са засегнати от сталкер софтуер:

"Не бързайте да премахвате софтуера, ако го откриете на устройството си, тъй като насилникът може да забележи това. Много е важно да вземете предвид, че насилникът може да представлява потенциален риск за безопасността ви. В някои случаи насилникът може да засили своето агресивно поведение.

Свържете се с местните власти и организациите подкрепящи жертвите на домашно насилие - за помощ и планиране на безопасни действия.

Изгледайте видеоклипа на Коалицията и как да се предпазите от софтуера на началната страница, който е достъпен на английски, немски, испански, френски, италиански и португалски език. Прегледайте специалната страница за жертви и пострадали от преследвачи относно откриването, премахването и предотвратяването на сталкер софтуер.

Използвайте доказана защита за киберсигурност, като безплатния Kaspersky Internet Security за Android, за да извършите проверка на устройството си и да откриете дали на него е инсталиран преследвачески софтуер. Това обаче трябва да се прави само след като е оценен потенциалният риск, тъй като извършителят може да забележи използването на решение за киберсигурност".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови