200 лв. глоба за паркиране на детска площадка искат от ГЕРБ

OFFNews Последна промяна на 21 март 2015 в 10:00 6019 11

Глоба в размер на 200 лв. за хора, които паркират автомобилите си в паркове, градинки, детски площадки и върху тротоари в населените места, предлагат депутатите Пламен Манушев, Павел Христов и Цветомир Михов (ГЕРБ). 

Промяната в Закона за движение по пътищата бе внесена вчера от народните представители. 

Според депутатите увеличаването на размера на съответната санкция ще доведе до положителен резултат и ще се разреши проблема с неправилното паркиране, който съществува от години. 

"Ежедневно граждани, предимно възрастни хора, майки с деца и хора с увреждания, се сблъскват с невъзможността да се придвижват безопасно по уличните тротоари, в парковете, градините и детските площадки, защото са заети от автомобили", посочват в мотивите си Манушев, Христов и Михов.

В момента за неправилен престой или паркиране глобата е 20 лв., а  за неправилно паркиране върху тротоар се заплаща глоба в размер на 30 лв. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.03 2015 в 20:32

Не знам на кого е нужно това изсилване?!
Принципно, електоратът обича такива изцепки.
Професорът в университета казваше: "законът е силен с неизбежността си, а не с големината на санкцията".
Общината и полицията нека първо се справят с безразборно паркиращите коли по самите кръстовища и улици, които предизвикват задръствания. Освен това има зарязани хиляди автомобили по кварталните паркинги, които не се карат и съответно нямат техн. преглед, но задръстват паркоместата.

21.03 2015 в 13:36

Във Варна глобата вече е толкова.

21.03 2015 в 11:40

Също така Столичния инспекторат не се самосезира, тоест трябва да има сигнал от гражданин. Това обстоятелство от правилника им с което се оправдават за сигналите би трябвало да се промени.
Защо има случай в които се вижда, че техни служители патрулират със служебните коли, преминават покрай паркирали МПС в зелени площи или по тротоари- с оставено разстояние по-малко от 2м. /което вече е нарушение/, но служителите от СИ не предприемат нищо. Това бездействие е нарушение. И ще се оправдаят, че няма сигнал или, че служители били по друга задача при патрулирането си.
А като се обадиш за кола в нарушение - за нарушителя обикновено няма глоба а само да премести МПС-то.Както съм писал в другия пост. Нямате право и да си поправяте колата пред блока и на улицата- има го в наредбата за оществения ред.

21.03 2015 в 11:40

Събираемостта трябва да се подобри, то сега почти я няма, за това и нарушенията са навсякъде. Някой има ли сметка от това да не се пълни хазната или си е чист мързел от страна на съответните органи?...

21.03 2015 в 11:32

ANARCHY, като се опитат да глобят 200лв някой чичка с Астричка дето струва 900лв какво мислиш че ще стане? А ако същите хората се опитат вечерта да глобят батките пред Синсити какъв ще е резултата?

21.03 2015 в 11:30

Малко са!
Нека глобата е свързана с дохода -- колкото е по-голям дохода, толкова по-голяма глоба.
Така и баровците и плебеите ще могат да си паркират по градинките и ще ги глобяват равностойно!

21.03 2015 в 11:21

А аз предлагам да се глобяват общините, които не извършват контрол за неправилно паркирани МПС-та. Проблема не е в размера на глобите а в кметчетата, които от страх да не бъдат преизбрани не глобяват никого. Wисоките глоби на хартия са същия популизъм както е и последващото неналагане на съответните глоби..

21.03 2015 в 11:20

А що, 1 от 10 пъти като те хванат и да си платиш като за 20 неправилни паркирания няма ли да има ефект?

21.03 2015 в 10:36

Никога няма да се научат нашите политици, че проблемът не е в размера на глобата, а в събираемостта. Глобата не трябва да е висока, а неизбежна.
Ако всеки ден започнеш да паркираш платено за 30 лв, просто ще спреш да го правиш. Както не събират глобите от 30 лв, така няма да се събират и тези от 200 лв, просто ще се увеличи корупцията и насилието върху общинските служители.

21.03 2015 в 10:27

Хубаво е и тези които са компетентни за налагане на глобите да го правят действително, за София са : Столичния инспекторат и КАТ.
Като се обадите за неправилно паркиране /в зелена площ или на тротоар/ на Столичния инспекторат ако дойдат служители не налагат глоби а само предупреждават да се премести автомобила. Същото с преместваемите съоражения /рекламни и др. пред търговски обекти/ , служителите не налагат глоби а само устно казват на служителите от търг. обект да ги приберат в границите на дадения обект.Не изпълнението на задълженията си - тоест да налагат глоби също е нарушение. А това, че дадено правило на някого не му харесва не му дава право да извършава нарушения. А някой , че Ви глобява не значи, че се заяжда- това си му е работата.