100 л/кв.м се изля в Съединение само за два часа

OFFNews 16 септември 2014 в 09:51 2547 0

Над 100 литра на квадратен метър дъжд е паднал в община Съединение снощи, само за два часа. Има локални наводнения в дворове и една къща. Екипи на пожарната от снощи работят по отводняването на имотите, съобщава БНР.

Кметът на Съединение Георги Руменов заяви, че се извършва наблюдение на язовирите в общината, като на този етап няма опасност от преливане.

В село Красново има наводнени 4 къщи. Екипи на пожарната помагат на пострадалите семейства.

Областният управител Розалин Петков съобщи, че дъждът е активизирал свлачище край Лъки. Аварйини екипи отстраняват камъните по пътното платно.

Аварийни екипи продължават работа по отстраняване на щетите, причинени от обилните дъждове снощи в Пазарджик. От проливния дъжд са наводнени 10 къщи в близкото село Добровница.

В някои от къщите водата е до метър. Наводнени са приземните етажи. 15 къщи вече са отводнени, остават още 10, като работата на противопожарните екипи е продължила през цялата нощ. Причината са големите дъждове, които са се изсипали над селото – над 30 литра на квадратен метър. Отводнителната канализация не е успяла да поеме огромния обем вода.

Пазарджик снощи също бе наводнен. Част от улиците бяха отцепени със заграждения заради блокирани във водата автомобили. Наводнени са приземните етажи на много сгради. В няколко детски градини занятията са отменени, тъй като под вода са кухненските и санитарните помещения.

Заради валежите в страната в шест области е обявен оранжев код, а в 12 - жълт. Това са областите Монтана, Враца, Пловдив, Смолян, Пазарджик и София – област. Жълт ще бъде кодът за дъжд в дванадесет области – Видин, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Габрово, Хасково, Стара Загора, Кърджали, Благоевград, Кюстендил, Перник и София-град.

От Министерството на околната среда и водите предупреждават, че на места съществува риск от внезапни наводнения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови