Прокуратурата проверява доходите на членове на „Протрестна мрежа“

OFFNews 25 февруари 2015 в 21:08 5406 14

Националната агенция за приходите започва проверка на доходите на четирима членове на „Протестна мрежа“ по искане на Софийската градска прокуратура.

Агенцията е изискала документи от Антоанета Цонева, Николай Стайков, Константин Павлов и Асен Генов за всички придобити доходи, имущество, отпуснати или взети кредити и получена безвъзмездна помощ през последните 4 години.

Причината за проверката е сигнал на собственика на ПИК Недялко Недялков през ноември след протеста на организацията пред Съдебната палата по повод преправените инициали Д.П. на 10 в тефтерчетата на Филип Златанов, съобщи Клуб Z.

“Протестна мрежа“ се държи като морална полиция, пуска списъци на позора, размахва пръст, компетентна е по всички въпроси в държавата, обсъжда чужди пари. В същото време аз нямам информация къде и дали изобщо работят тези хора, от какво се издържат, законни ли са доходите им, платили ли са данъци върху тях, заяви тогава Недялков.

„Протестна мрежа“ внесе през февруари миналата година сигнал срещу Цветан Василев, Делян Пеевски и Николай Бареков, в който се посочваха съмнения за извършени престъпления. По сигнала започна проверка, а в края на миналата година прокуратурата отказа да образува досъдебно производство срещу Пеевски.

„Протестна мрежа“ обжалва отказа“.

Прокурор по случая е Боряна Бецова от Софийската градска прокуратура, която заключи, че няма причина за разследване срещу Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева.

"Подаването на сигнал в прокуратурата от издател на медия, която се е позиционирала срещу правото ни свободно да изразяваме позицията си и месеци наред води уронваща престижа ни пропагандна кампания - не е обикновен акт. Той има за цел публично да превърне в мишена всеки, който има гражданска позиция, която не се харесва на издателя Недялко и медиите-бухалки. Подаването му в деня, в който имаше протест по повод широко огласени в медиите проблеми с изчезването на веществени доказателства по дело от висок обществен интерес, е част от усилието на Недялко да създаде пример за назидание. Избираш няколко души – посочваш ги като метежници в медията си и пускаш сигнал срещу тях. Това е опасно и репресивно действие, насочено срещу възможността гражданите да участват в мирни протести и да изразяват недоволството си, когато считат, че има несправедливост, написа във Фейсбук Антоанета Цонева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!