Коментарът на Протестна мрежа за решението на прокуратурата

OFFNews 12 януари 2015 в 20:57 5755 5

Малко след като получи постановлението на прокуратурата, в което отказва да образува досъдебно производство по сигналите срещу Делян Пеевски, Протестна мрежа коментира в сайта си решението на прокурор Боряна Бецова.

Препечатваме го дословно:

„Протестна мрежа” ще обсъди изпратения документ заедно с юристите-доброволци, участвали в изработването му.

Твърдото ни убеждение е, че от февруари 2014 насам има още повече данни, факти и публични изказвания, които потвърждават нашите съмнения. Такива са например изявленията на собственика на затворената вече КТБ Цветан Василев за участие на Пеевски в разпределяне на държавни поръчки и скрито участие в управлението на фирми от стратегическо значение като „Булгартабак”. Затварянето на дейността по сигнала без да е разпитан основен свидетел като Цветан Василев е меко казано странно. Смятаме, че това са важни информации, които не бива да бъдат пренебрегвани от прокуратурата и ще използваме всяка законова възможност за пълно разкриване на истината за модела КОЙ.

По отношение на отказа на прокуратурата да разследва връзките на Делян Пеевски с офшорни фирми (а той е съавтор на закона за ограничаване на тяхната дейност в България) смятаме, че това е ясен сигнал към всички политици и магистрати, че в България няма механизми против най-простия и сигурен начин за скриване на активи – ползване на офшорни фирми от юрисдикции без публичен регистър на собствеността. Това е изключително негативен пример и не е в посоката, в която очакваме да върви българската прокуратура, за да възстанови чувството за загубена справедливост в обществото ни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови