ВЕЛИКА СЪБОТА. Имен ден имат Мартин, Мартина (св. Мартин Изповедник)

Вероника Шербанова 14 април 2012 в 00:39 4278 0

На Велика събота се правят последните приготовления за Великден. На някои места домакините изпичали ритуален хляб с великденска украса и приготвяли малки обредни гевречета.

Този ден се нарича още одушница. Рано сутринта хората посещават гробищата и се отдава почит на мъртвите. Жените прекадяват гробовете и раздават хляб и боядисани яйца за душите на покойниците.

Това е и последният ден, в който яйцата трябва да се поядисат. Вечерта в църквите се отслужва тържествено богослужение.

На днешния ден православната църква почита паметта на св. Мартин Изповедник. Имен ден празнуват Мартин и Мартина. В отделни райони на страната през нощта събират гребените вкъщи, сключват ги един в друг и ги слагат в един от ъглите. Смятало се, че по този начин се връзвали устите на вълците, което щяло да предпази стадата им. Обредът се извършвал със затворени очи, за да бъдат вълците слепи за овцете.   Св. Мартин Изповедник, папа Римски   Римският папа свети Мартин (649–653 г.) защитавал християнската вяра от монотелитите. Император Констанс споделял вярата им и затова ги покровителствал. Папа Мартин свикал църковен събор в Рим. Ереста била осъдена, а еретиците - предадени на анатема. Като узнал това, императорът обвинил папа Мартин в държавно предателство. По негова заповед християнинът бил насила закаран в Цариград, изтезаван и съден като политически престъпник. Мъчителите се опитали да го убедят да приеме ереста на монотелитите, но той останал твърд в своето убеждение. Накрая папа Мартин бил изпратен на заточение в Херсон, където след две години починал. До края на живота си той останал непоколебим изповедник на православното учение.   Източник: http://www.pravoslavieto.com и http://www.imen-den.net.
Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови