ООН обсъжда Сирия на среща в Ню Йорк

Елица Мартинова 12 март 2012 в 11:51 1263 0

В Ню Йорк ще се проведе среща на ООН, обсъждаща проблемите на Близкия Изток Снимка: ЕРА/БГНЕС
В Ню Йорк ще се проведе среща на ООН, обсъждаща проблемите на Близкия Изток Снимка: ЕРА/БГНЕС

В Ню Йорк ще се проведе среща на страните-членки на Съвета за сигурност на ООН, на която ще се обсъдят проблемите около сигурността на Близкия Изток.

Срещата днес е свикана от Великобритания. Дипломати предполагат, че главната тема на дискусиите ще бъде ситуацията в Сирия, където насилието не спира от година.

Дискусиите ще се проведат един ден, след като специалният пратеник на ООН, Кофи Анан, напусна Дамаск, без да отбележи успех в преговорите за мир със сирийския президент Башар Асад.

Предвидени са и двустранни преговори между руския външен министър Сергей Лавров и държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън. Очаква се на тях да бъдат обсъдени двете проекторезолюции на ООН, осъждащи кръвопролитията в Сирия, на които Русия и Китай наложиха вето. Москва и Пекин заявиха, че въпросните резолюции са неприемливи, защото предвиждат неаргументирана намеса във вътрешните работи на Сирия.

Междувременно информационните агенции съобщиха днес за нови убити цивилни при сблъсъците в Хомс. Според АФП, загиналите са 47 - от тях 26 деца и 21 жени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!