Плащат коледните добавки за пенсионерите от началото на декември

Юлиан Христов 19 ноември 2014 в 11:23 4657 1

Коледните добавки за пенсионери ще започнат да се изплащат от началото на декември.

Това каза пред журналисти вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

Отпускането на парите - 50 млн лв., беше гласувано на заседание на Министерски съвет днес.

Това се случи след като вчера премиерът Бойко Борисов склони финансовия министър Владислав Горанов да намери пари за пенсионерите с най-ниски доходи.

Коледните добавки от 40 лв. през декември ще получат пенсионерите, чиито доходи са под 286лв. Така от отпуснатите пари ще се възползват 1.235 млн души.

За сравнение - миналата година добавките са давани при по-нисък праг на бедността, който тогава е бил 251 лв. и коледни добавки са получили с 20% по-малко хора - 1.015 млн. души.

Калфин повтори тезата си, че увеличаването на доходите е полезна икономическа мярка. „Един от ангажиментите на АБВ е свързан с увеличаване на доходите, особено на ниските доходи. Това има пряк ефект върхи икономиката, особено в период, в който имаме повече от година дефлация, което означава, свит пазар заради ниската покупателна способност“, каза той.

Той поясни, че депутатите от АБВ ще внесат предложения между първо и второ четене на актуализацията на бюджета, с които ще се искат коледни добавки за всички пенсионери.

По действащото законодателството мъжете трета категория труд се пенсионират на 63 години и 8 месеца, а жените на 60 години и 8 месеца, което означава, че ако не се промени законът, мъжете сдеващата година ще се пенсионират на 64 години, а жените на 61. Законът беше приет по време на предишното управление на ГЕРБ. Според него възрастта за пенсиониране се увеличава на всеки 4 месеца. Кабинетът на Пламен Орешарски обаче замрази за една година това решение, но без да предложи нов вариант. С изтичане на едногодишния период в сила ще се върне предишното положение. Според Калфин увеличението на възрастта за пенсиониране на 4 месеца е стъпка, "която е приемлива за страната".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови