За кожата на един полицай

Юлиан Христов 04 септември 2014 в 15:44 8923 3

Станимир Флоров

Година и половина, след като прокуратурата започна разследване срещу бившия шеф на ГДБОП Станимир Флоров, производството по случая продължава без да има ясна конкретика за това как се развива.

През април 2013 година Софийската градска прокуратура (СГП) започна досъдебно производство срещу Флоров за взимане на подкуп в особено големи размери и покровителстване на заподозрени за контрабанда и наркотрафик.

Разследването стартира след изтичането на документи от бившата Национална служба сигурност (НСС), за които прокуратурата твърди, че са автентични. От тях става ясно, че Флоров е бил обект на разследване за това, че като служител в ГДБОП, работил по делото „Опицвет” (за производство на амфетамини, бел. ред.), е предупреждавал срещу 20 000 германски марки хората, които са били в полезрението на службите.

От съобщение, разпространено от СГП през април 2013, става ясно, че обвинителите търсят доказателства и за друго престъпление – разгласяване на държавна тайна. Името на Флоров изплува и в други две дела - "Алчния" и "Високия", като второто е разработка срещу него, в която той е бил подслушван.

Резултатът от разследването срещу бившия антимафиот номер едно днес не е ясен. От СГП са пестеливи за това как се развива производството. От държавното обвинение единствено разкриват, че разследването продължава, като наблюдаващият прокурор се придържа към изготвения „календар за предстоящите следствени действия“. Не е ясно обаче какво предстои да бъде свършено по делото, колко и какви свидетели са разпитани. Със сигурност е ясно, че срокът на разследването е удължаван, а за повдигане на обвинения и внасяне на делото в съдебна зала явно е рано да се говори.

Прокуратурата мълчи и по въпроса кой е изкарал оперативните дела, в които фигурира името на Флоров. Към момента единствено е ясно, че бившият антимафиот е присъствал в четири разработки, които за последно са вадени от архива на МВР на 7 март 2013 година. Към момента на оповестяването им делата никога не са били в полезрението на прокуратурата.

Тези дни от публикации в медиите стана ясно, че Флоров може да бъде част от новия състав на МВР при новото правителство. С промени в Закона за МВР, който беше прокаран от бившия вътрешен министър Цветлин Йовчев, ще се премахне петгодишният мандат на главния секретар на МВР. Това ще позволи настоящият главсек Светлозар Лазаров да бъде отстранен след бетонирането му на поста от 1 юли 2014 година и на негово място ще бъде назначен Флоров. Това обаче може да се случи единствено, ако той не е обект на разследване. 

Поведението на прокуратурата в случая може или да потвърди, или да отрече подобни твърдения. И това пролича ясно в работата по други две емблематични дела. Малко след падането на правителството на Пламен Орешарски бяха прекратени две разследвания – едното за смъртта на Тодор Димов-Чакъра, заради което България беше осъдена от Европейския съд за правата на човека в Страсбург, и по скандалните разговори на Бойко Борисов с новия новия стар шеф на митниците Ваньо Танов – аферата „Ало, Ваньо“. Второто разследване беше прекратено само дни преди да стане ясно, че Танов ще бъде върнат в митниците от служебния премиер Георги Близнашки.

Каквото и да е развитието на делото по случая „Флоров“ обаче, доверието към прокуратурата няма как да се повиши, защото за година и половина все още не е ясно дали един от най-висшите полицейски началници наистина е бил замесен в корупционните афери, които се приписват на сметката му или той просто е бил обект на целенасочена репресия заради близостта му с бившия вътрешен министър и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!