Станишев: Етичната комисия не е пуснала АБВ в социнтерна, аз разбрах постфактум

Владимир Йончев 12 декември 2014 в 18:17 10797 9

ПЕС изобщо не се е произнасял за АБВ, а "червеният картон" за партията е вдигнат от Етичната комисия на Социнтерна.

Не съм участвал във взимането на това решение, разбрах за него, след като вече е било взето, каза пред OFFNews лидерът на ПЕС Сергей Станишев.

OFFNews го потърси за коментар, във връзка с новината, че Станишев е блокирал влизането в ПЕС на АБВ, партията на доскорошния му конкурент в БСП Георги Първанов.

За да бъде приета една партия в ПЕС, са необходими 2 условия - страната да е член на ЕС, а партията да е член на Социнтерна. АБВ са кандидатствали пред Етичната комисия на Социнтерна и тя ги е отхвърлила. БСП дори няма представител в етичната комисия и не е представяла становище по въпроса.

Решението обаче е напълно очаквано, защото президиумът на ПЕС вече има декларация относно правителството на България, в което АБВ е в коалиция с националисти и по-специално с НФСБ. Знаете на какъв натиск бяхме подложени ние, само затова, че кворумът в парламента се формираше с участието на "Атака". Сега националисти не само формират кворума, подкрепящ правителство с министър на Ивайло Калфин, а имат коалиционно споразумение, обясни Станишев.

Той напомни случая със Словакия от 2006 г., когато социалистическата партия е спечелила почти пълно мнозинство. Не й достигали само няколко гласа и потърсила подкрепа от националисти. За това прегрешение членството на словашките социалисти в ПЕС било замразено в продължение на 3 години.

Решението на Етичната комисия за отхвърлянето на АБВ е взето вчера, но паралелно с това е вървяла и друга сюжетна линия.

Социалният министър Ивайло Калфин, който до май тази година беше евродепутат от групата на ПЕС, е поискал да участва в мрежата на министрите на ПЕС.

Разбрах, че е търсил Николас Шмид (Люксембург), който ръководи мрежата на социалните министри на ПЕС. Шмид обаче му е казал, че няма как да участва, след като партията му не е член на ПЕС.

И за този разговор разбрах, след като вече е бил проведен, не съм оказвал натиск за недопускане на Калфин. Просто правилата са такива, коментира Станишев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!