ВАС отмени регистрацията с пръстов отпечатък в болниците

OFFNews 21 ноември 2016 в 18:35 22025 7

Върховният административен съд отмени наредбата, според която болниците са длъжни да приемат пациенти само след идентификация с пръстов отпечатък. 

Решението е на тричленен състав на ВАС и може да се обжалва. 

До произнасянето на 5-членен състав обаче действието на наредбата е спряно. 

Новият начин за регистриране на пациентите при влизане в болница стана задължителен на 1 ноември, макар че трябваше да влезе в сила най-късно в началото на октомври.

От края на юли тече и тестов период, който трябваше да покаже проблемите в системата, за да могат да се отстранят преди въвеждането ѝ във всички болници.

За въвеждането на системата бяха платени около 400 000 лева, а болниците трябваше сами да си закупят четците, всеки на стойност 286 лева.

Идеята за въвеждането на пръстовия идентификатор за вход в лечебните заведения е на здравния министър Петър Москов. Като причина беше посочено, че това е начин да се спре източването на Здравната каса.

Въвеждането на системата беше критикувано от болниците и общопрактикуващите лекари, както и от съсловните организации.

Регистрацията на пациенти с пръстовия идентификатор предизвика гневни реакции заради забавяне, чакане на опашки и проблеми със софтуера.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13277

7

66

21.11 2016 в 23:32

Болниците са отчели с 15 млн. лева по-малко средства за хоспитализации за първите 15 дни на месеца в сравнение със същия период на миналата година.

С това се похвали председателят на Надзорния съвет на Здравната каса и зам.-министър на здравеопазването Ваньо Шарков.

13277

6

66

21.11 2016 в 22:30

късно
комисионните са усвоени

12124

5

Калина

21.11 2016 в 21:50

След като наредбата за отпечатъците е била обжалвана в съда, болниците не са имали право да вземат отпечатъци до излизане на решение на съда!! Не са ли знаели това? Не е възможно да е така.
Сега всеки пациент има право да ги съди! И дано много хора го направят!

13924

4

ScrewIslam

21.11 2016 в 21:07

До: Андрей,
Пръстови отпечатъци се взимат на престъпници, не на нормални хора!
Ти вярваш ли, че Министерство на здравеопазването може да опази твоите отпечатъци от хакери? Вярваш ли, че в министерството работят най-добрите ИТ специалисти?

Невъзможно ли е някой от министерството да продаде твоите или моите отпечатъци на някоя престъпна група, която прави фалшиви паспорти? Колко доверие имаш на държавните институции? Тоя кретен не можа да се удържи да направи делавера с ваксините за децата и не спази изискванията за регистриране на ваксините – законна, задължителна ПРОВЕРКА на ваксините, за да не нанесат вреди на хиляди деца! Можеш ли да повериш на Москов пръстовите си отпечатъци и да си сигурен, че няма да злоупотреби с тях?

13924

2

ScrewIslam

21.11 2016 в 19:58

Браво! Здравият разум победи циклофренията на един здравен министър! Браво на ВАС!!!!!!!

Москов вилня достатъчно с налудните си идеи!!!!! Радвам се, че сред магистратите има хора, които спряха този ненормалник!!!! Слава богу кретенът на власт няма да разполага с моите пръстови отпечатъци!