Сирия и Мексико - страните, в които загиват най-много хора

ОFFNews 10 май 2017 в 20:20 6017 1

За 2016 г. в Сирия са загинали 50 000 души, което я превръща в страната с най-висок коефициент на смъртност от военни конфликти, сочи изследване на Международния институт за стратегически изследвания (IISS), който огласи годишния си доклад за жертвите от въоръжени конфликти.

И въпреки че световните медии бълват информация за смъртни случаи в страните от Близкия Изток, които също са погълнати от размирици, като Ирак и Афганистан, изненадващо на второ място по смъртност е Мексико, предава Си Ен Ен.

За изминалата година в Мексико са загинали 23 000 души в следствие на нарковойната. 

"Повече от изненадващо е, защото жертвите в Мексико са убити от малки оръжия", каза Джон Чипман, генерален директор на Международния институт за стратегически изследвания.

"Войните в Ирак и Афганистан са отнели съответно по 17 000 и 16 000 живота през 2016 г., въпреки че по смъртоносност те бяха надминати от конфликтите в Мексико и Централна Америка, които получават много по-малко внимание от медиите и международната общност“, каза Анастасия Воронкова, член на екипа на изследването.

Изследването показва и че броят на смъртните случаи в Мексико се е увеличил - през 2015 г. загиналите там са 17 000. 

"Смъртните случаи са нараснали най-много в тези щати на Мексико, които се ползват като своеобразни бойни полета във войната за контрол над разпространението на наркотици", допълва Воронкова.

"Насилието стана още по-голямо, когато картелите разшириха териториалния си обхват, като се стремят да "очистят" районите на съперниците си в усилията си да осигурят монопол върху трафика на наркотици и други престъпни активи", допълва тя.

Мексиканските наркокартели вземат между 19 и 29 милиарда долара годишно от продажбите на наркотици в САЩ, според Министерство на вътрешната сигурност на страната.

"Съперничеството между картелите разтърси живота на цивилните, които нямат нищо общо с наркотиците. Лица, които отказват да се присъединят към картелите, както и мигранти, журналисти и държавни служители, са убивани", допълни тя.

Джейкъб Паракилас, помощник-ръководител на американската програма на компанията "Чатам Хаус" в Лондон, която също участва в изследването, заяви, че част от причината за относителната липса на внимание към Мексико от страна на международните медии е, че "това не е война в политическия смисъл на думата. Участниците до голяма степен нямат политическа цел, не се опитват да създадат нова държава, няма и въздушни удари."

"Това се случва от началото на съвременната търговия с наркотици в Северна и Южна Америка. Мексико е една от най-опасните страни в света за журналисти, с което се обяснява и факта защо не достига информация за огромния брой загинали", допълва той.

Броят на смъртните случаи от конфликти в световен мащаб е намалял през миналата година - от 167 000 на 157 000, твърди изследването. Това е вторият последователен годишен спад, тъй като през 2014 г. военни конфликти отнеха живота на 180 000 души.

Броят на смъртните случаи в Сирия е спаднал от 55 000 през 2015 г., но в Афганистан броят им е нараснал с 1000 в сравнение с 2015 г., а в Ирак - с 4000.

На 5-то място очаквано се нарежда Йемен, но там загиналите са значително по-малко от изпреварващите я четири държави - 7 000 за 2016 г.

След Йемен се нареждат Сомалия, Судан, Турция, Южен Судан и Нигерия. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови